Avtomatična kvalifikacijska norma za finale meta kladiva bo 77 metrov, ki jo je Kozmus v tej sezoni krepko presegal. Nastopil bo drugi po vrsti takoj za Rusom Sergejem Litvinovom, čigar oče, ki ima isto ime in priimek kot sin, je bil prvi svetovni prvak v metu kladiva v zgodovini. Litvinov je slavil na prvem SP leta 1983 v Helsinkih in je naslov ubranil štiri leta pozneje v Rimu.

Kozmus s slovensko reprezentanco biva v hotelu, ki je od stadiona Lužniki oddaljen kakšnih 20 km. Hotel ima zanimivo ime, Kozmos. Od tam bo Primož odšel v boj za svojo šesto zaporedno medaljo na velikih tekmovanjih.

Njegova največja tekmeca za najvišje uvrstitve Madžar Krisztian Pars in Japonec Kodži Murofuši bosta kvalifikacijah tekmovala v prvi skupini, ki je nekoliko močnejša od druge, Kozmusove, in bo kvalifikacije začela uro in pol prej (15.05).

Kozmus: Sem zelo dobro pripravljen

"Moj cilj je medalja in napad na zmago. Tekmeci bodo standardni, Pars, Murofuši, je pa še nekaj dobrih tekmovalcev, ki so letos metali prek 80 metrov. Bomo videli, vse bo treba pokazati na tekmi. Fizično sem bil vso sezono dobro pripravljen, v zadnjem tednu pa sem dvignil tudi tehnični model metov in mislim, da sem zelo dobro pripravljen," je pred SP dejal Kozmus.

Večina slovenskih reprezentantov, ki je že prizorišču v ruski prestolnici, je na Lužnikih vadila danes dopoldne, Kozmus pa bo na pomožnem stadionu na treningu metal popoldne. Snežana Rodič, ki je četrta po izidih sezone na svetu v troskoku, je dejala, da je tekmovališče nekoliko trdo. Tekaško stezo so med dopoldansko vadbo preizkusili tudi Marina Tomič (100 m ovire), Jan Žumer (200 m), Sonja Roman (1550 m) in Grandovčeva. Martin Steiner, vodja reprezentance, je dejal, da je ekipa zdrava in da željno pričakuje nastope na največji atletski tekmi leta.

Cilj je ena medalja

"Cilji slovenske reprezentance so ena medalja, ki jo lahko doseže Kozmus, ter še ena do dve finalni uvrstitvi, ki sta jima najbližje Snežana Rodič in Martina Ratej. Drugi bi morali ponoviti ali preseči letošnje najboljše izide. S tem bi reprezentanca v ruski prestolnici nastopila zelo uspešno," je na stadionu Lužniki dejal Steiner. O pogojih za nastope v Moskvi pa je dodal: "Reprezentanca stanuje relativno daleč v hotelu Kozmus, vozimo se uro ali tudi več, odvisno od prometa. Prevozi sicer dobro tečejo, opravili smo tudi vse delo z dokumenti, kar je vzelo kar nekaj časa. Vsi v ekipi so zdravi in komaj čakamo na nastope v soboto, ko bosta na tekmovališču Kozmus in Grandovčeva."

Grandovčeva nadaljuje tradicijo slovenskih nastopov na najdaljši razdalji prvenstev. V ruski prestopnici nima velikih rezultatskih ciljev, saj zaradi poškodb v tej sezoni ni opravila nobenega maratona ali druge pomembnejše tekme. "Od lanskega nastopa, ko sem dosegla normo, so me pestile poškodbe. Zadnja dva meseca pa sem se intenzivno pripravljala na SP. Mislim, da sem dobro pripravljena in bom to skušala pokazati tudi na tekmi. Želim si čim prej priteči do cilja in se uspešno spopasti z vremenskimi razmerami in tekmicami," je povedala Grandovčeva.