Mednarodna ekipa strokovnjakov je zbrala vzorce krvi 349 različnih živali. Pri vseh 50 enogrbih kamelah iz Omana so zasledili protitelesa na virus, medtem ko jih pri drugih živalih, med drugim govedu, ovcah, kozah in lamah, niso našli, razkriva danes objavljen prispevek v zdravstveni reviji The Lancet.

»Enogrbe kamele so priljubljene živali na Bližnjem vzhodu, kjer jih uporabljajo za tekme pa tudi za meso in mleko, tako da obstajajo različni tipi stika ljudi s temi živalmi, ki bi lahko vodili v prenos virusa,« so zapisali avtorji študije, na čelu katere je bil nizozemski inštitut za javno zdravje.

Koronavirus - bližnjevzhodni respiratorni sindrom (MERS-CoV) - so odkrili lani. Od 94 ljudi, pri katerih so od septembra zabeležili okužbo, jih je na Bližnjem vzhodu pa tudi v Evropi umrlo 46.

Večino primerov okužbe so zabeležili na Bližnjem vzhodu, potniki pa so ga razširili še v Tunizijo, Italijo, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. MERS-CoV je sicer podoben virusu sars, ki je v letih 2002 in 2003 ubil najmanj 800 ljudi.