V Rusiji je vse pripravljeno, da največja država na svetu na delu pozdravi najhitrejšega atleta vseh časov Usaina Bolta. Čeprav je jamajški zvezdnik navajen velike pozornosti, kjer koli se pojavi, ga ves kraval v ruski prestolnici malce preseneča. Kot kaže, ga v Moskvi v takšni evforiji ni pričakoval.

Usain Bolt ima tlakovano pot do novih naslovov svetovnega prvaka. Mednarodna atletska organizacija (IAAF) je zaradi dopinških kršitev počistila njegove največje tekmece. Tisti, ki ga je v zadnjih letih največkrat premagal in mu vzel skalp na zadnjem SP pred dvema letoma v Južni Koreji, rojak Yohan Blake, pa je poškodovan. Tako bo Bolt v sprintu največji favorit za naslov svetovnega prvaka, največjo oviro na poti do cilja pa naj bi mu po rezultatih sodeč povzročal dopinški skesanec Justin Gatlin. Američan po burni preteklosti nima veliko navijačev, tako da gre pričakovati, da bodo Lužniki v nedeljo nekaj minut pred 20. uro po slovenskem času, ko bo na sporedu veliki finale sprinta na 100 metrov, Boltu pripravili domač teren.

V teh dneh je z jamajškim sprintom povezana tudi Slovenija. Ne zgolj zaradi dejstva, ker si je pri nas svoj mir našla Merlene Ottey, temveč zato, ker so od 2. avgusta v Kranju na pripravah obetavni jamajški sprinterji, stari od 15 do 17 let. Gre za skupino, ki jo vodi Bertland Cameron. Slednji je cenjeni jamajški sprinter, ki ima za seboj izjemno uspešno tekmovalno preteklost. Leta 1983 je namreč na prvem atletskem SP v Helsinkih s časom 45,05 postal svetovni prvak na 400 metrov, bil pa je tudi udeleženec treh olimpijskih iger, na katerih je dosegel največji uspeh leta 1988 v Seulu, ko je bil član srebrne štafete 4x400 metrov. Cameron je svoje bivanje v Kranju prekinil zaradi odhoda v Moskvo, saj je eden od jamajških nacionalnih trenerjev za sprint. V tem času ga v Kranju nadomešča Christopher Harley.

Kako je prišlo do sodelovanja med Jamajčani in Slovenijo? Lani so bili v Sloveniji predstavniki avstrijske agencije Celebrate the sport, ki se ukvarjajo tudi z iskanjem lokacij športnikov, klubov in reprezentanc. Tedaj so na različnih lokacijah iskali pripravljalno bazo ameriške reprezentance pred svetovnim prvenstvom v Moskvi. Američani se na koncu niso odločili za Slovenijo, so pa predstavniki podjetja našli skupni jezik z Atletskim klubom Kranj v zvezi s pripravami mladih jamajških sprinterjev. Ti so prišli v Evropo na pettedenske priprave, ki so jih začeli in jih bodo konec avgusta zaključili v Salzburgu. Vmes so si vzeli slaba dva tedna za vadbo na Gorenjskem, od koder imajo odlično izhodišče tudi za izlete. Nekateri med mladimi sprinterji so namreč prvič v Evropi. Oteževalna okoliščina je, da so v Sloveniji naleteli na vročinski val, v katerem je zelo težko vaditi tudi Jamajčanom, ki so sicer bolj kot Evropejci navajeni na takšne razmere.

»O našem dosedanjem bivanju v Sloveniji lahko rečem le najbolje. Osebje je izjemno ustrežljivo, na razpolago imamo vse potrebne pripomočke za dober trening. Zaradi velike vročine smo le nekoliko prilagodili čas treninga. Tako se na vadbo odpravljamo bolj zgodaj, da lahko opravimo kakovosten trening,« nam je povedal Christopher Harley, ki je navdušen tudi nad vadbenim centrom v Salzburgu. V Sloveniji je bil doslej dvakrat, obakrat kot trener na največjem slovenskem atletskem mitingu v Velenju. »Skupina sprinterjev, ki vadi v Sloveniji, ni v vseh kategorijah najboljša v državi. Vsekakor pa so v skupini izjemno obetavni atleti, od katerih si v prihodnosti veliko obetamo,« je pojasnil Harley, ki pa ni pustil, da bi objavili imena sedmerice jamajških upov, saj še niso polnoletni. Dejal je, da lahko napišemo le ime kluba, od koder prihajajo (Running Bulls Track Club). Četverica med njimi je sprinterjev na 100 metrov, trojica pa na en stadionski krog.

Precej časa je v pripravah na največje tekmovanje s hitrimi karibskimi obiskovalci preživel tudi slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, ki bo v Moskvo odpotoval jutri, v torek pa ga na stadionu Lužniki čakajo kvalifikacije. »Odkrito povedano se kaj veliko nismo družili, saj je vsak opravljal svoje delo. Zanimivo pa je bilo poslušati njihove zgodbe. En sprinter je denimo prišel brez tekaških čevljev, trije še nikoli niso videli tartanskega stadiona, eden med njimi je bil že večkrat v Evropi. Nekateri med njimi ne znajo plavati, tako da so imeli v času bivanja v Sloveniji tudi plavalni tečaj. Prepričan sem, da se imajo v Sloveniji lepo. Ogledali so si nekatere slovenske znamenitosti. V klubu upamo, da bomo še naprej skupaj sodelovali,« je povedal Rožle Prezelj.