Osrednji ameriški indeks je namreč v letošnjem letu zrasel za 17,4 odstotka, merjeno v evrski valuti. Objave ekonomskih kazalcev in napovedi za naprej jasno kažejo, da je največje svetovno gospodarstvo v fazi okrevanja, brezposelnost se znižuje in znaša 7,4 odstotka, zato vlagatelje v zadnjih dneh najbolj skrbi, da bo ameriška centralna banka začela zmanjševati stimulacijske ukrepe. Zelo dobri podatki prihajajo tudi iz objav poslovnih rezultatov podjetij za drugi kvartal letošnjega leta. Izmed 436 podjetij iz indeksa S&P 500, ki so do danes objavila rezultate poslovanja, jih je 72 odstotkov preseglo pričakovanja analitikov glede dobička, 56 odstotkov pa jih je preseglo pričakovanja glede prodaje.

Spodbudni ekonomski podatki prihajajo iz druge največje svetovne ekonomije Kitajske, saj sta se kitajski izvoz in uvoz v drugem kvartalu letos precej povečala, trgovinski presežek pa je znašal 17,8 milijarde dolarjev. Analitiki napovedujejo, da se je Kitajska prebudila, gospodarska rast naj bi tako v letu 2013 znašala 7,5 odstotka.

Skupna evropska valuta je ta teden dosegla sedemmesečni vrh nasproti ameriškemu zelencu, potem ko je poročilo nemške vlade pokazalo, da se je izvoz Nemčije junija povečal, kar kaže na to, da največje evropsko gospodarstvo še vedno raste. Dobri ekonomski kazalci in optimizem še naprej spremljajo vlagatelje na kapitalskih trgih, ki so vse bolj naklonjeni tveganju in posledično naložbam v delnice.