Trenutno je na lestvici ATP najvišje uvrščeni Američan John Isner, ki ta teden zaseda 20. mesto, a v ponedeljek bo izgubil nekaj mest, saj je ta teden na mastersu v Montrealu izpadel že v 1. krogu, lani pa je tam igral v polfinalu. Ko bo Isner izpadel iz najboljše dvajseterice, se bo prvič v zgodovini lestvice ATP zgodilo, da v top 20 ne bo nobenega Američana, kar je skoraj neverjeten podatek za nacijo, ki je tenisu dala številne večkratne zmagovalce turnirjev za grand slam, kot so denimo John McEnroe, Jimmy Connors, Pete Sampras ali Andre Agassi.

V zadnjem obdobju je bil najboljši Američan Andy Roddick, ki je dolgo praktično sam nosil ameriški tenis in je bil nekaj časa tudi na prvem mestu lestvice ATP, leta 2003 pa je v New Yorku zmagal na OP ZDA, kar je zadnja zmaga Američanov na turnirjih za grand slam, od nje pa bo kmalu minilo točno deset let. A Andy je lani ravno na OP ZDA odigral zadnji dvoboj v karieri, ameriški tenis pa prepustil ne najbolj svetli prihodnosti.

O tem, kako nizko je padel ameriški moški tenis, priča tudi podatek, da se je letos v Wimbledonu prvič v 101-letni zgodovini zgodilo, da se v 3. krog ni uspelo prebiti nobenemu Američanu.

Računalniško svetovno teniško lestvico ATP so uvedli 23. avgusta 1973, od takrat pa so imeli Američani v najboljši dvajseterici vselej vsaj enega igralca. V ponedeljek se bo to prvič spremenilo.