Še pred dobrim mesecem dni je prvi mož Družbe za avtoceste v RS (Dars) Matjaž Knez napovedoval, da težave avstrijskega gradbinca ne bodo ogrozile realizacije del. Čeprav je Alpine Bau tedaj vložil predlog za stečaj, se je, kot je tedaj dejal Knez, nakazovala možnost, da bi dela zaključil sam Alpine Bau.

Za dokončanje del bi neuradno potrebovali največ milijon evrov

Za dokončanje del v predoru je ostalo le še za dober mesec dela, vendar Alpine Bau »očitno ni sposoben ali pa ni v interesu stečajnega upravitelja, da bi dokončali dela«, je razloge za odpoved pogodbe z Avstrijci za STA pojasnil Koler. O odpovedi pogodbe je danes sicer že poročalo Delo.

Obenem so na Darsu začeli s postopkom unovčenja bančne garancije za dobro izvedbo del v višini 10 odstotkov pogodbene vrednosti, je dodal Koler. Kot navaja Delo, bančna garancija pri NLB znaša slabih 5,4 milijona evrov, medtem ko naj bi za dokončanje del neuradno potrebovali največ milijon evrov.

Predor bi odprli do glavne turistične sezone 2014

Razpis za dokončanje del v predoru bodo objavili septembra ali najkasneje oktobra, je pojasnil Koler. V vsakem primeru pa se bodo potrudili, da bi predor odprli za promet do začetka glavne turistične sezone 2014, kot je bilo večkrat napovedano. Lahko se sicer zgodi, da bi do odprtja prišlo nekaj tednov kasneje. Glede na obseg del pa nekega "občutnega pomika" v izvedbi ni pričakovati, je še navedel tiskovni predstavnik Darsa.

Sicer pa so rok za oddajo ponudb na nov razpis za izvedbo elektro strojnih del na prošnjo potencialnih ponudnikov z 12. avgusta podaljšali na 6. september, kar naj bi omogočilo kakovostno pripravo razpisne dokumentacije, je še povedal Koler.