V Quebecu v Kanadi, na najbolj tradicionalnem prizorišču elitnih dirk svetovnega pokala, kjer dirke prirejajo od uvedbe pokala leta 1991, kolesarka iz Ledin brani izjemno lepo prednost. Pred Italijanko Evo Lechner ima po zaslugi dveh zmag, četrtega in petega mesta kar 160 točk naskoka, kolikor je točkovna bera za tretje mesto. Še 15 točk več ima naskoka pred Čehinjo Nashovo, Poljakinja Wloszczowska zaostaja že 210 točk, medtem ko druge zaostajajo že več kot 250 točk, kolikor je bera ena zmage. Najboljša Kanadčanka Pendrelova, ki ima izjemen niz v zadnjih sezonah svetovnega pokala, je šele 11. (375 točk).

Žakljeve pritisk pomembnega nastopa ne bo potrl, saj je znana po zbranosti in osredotočenosti na lastno vožnjo. Poleg tega pa se še posebej dobro odreže prav na najbolj pomembnih, odločilnih tekmah. »Tudi prehod na drugo celino in sprememba časovnega bioritma mi nikoli nista delala posebnih težav. V Kanado odhajamo tudi tako zgodaj, da me to ne bi smelo preveč motiti,« pravi Žakljeva, sicer najmlajša izmed vodilne osmerice.

Tudi tekmovalna forma je ne skrbi. S trenerjem Samom Rauterjem sta drugi del sezone načrtovala kot prvega. To se je pokazalo tudi na zadnji dirki v Andori, ki je bila zanjo največja uganka. Končala je kot peta, le dobro minuto za zmagovalko. Omenimo, da je tudi sezono začela s četrtim mestom, potem pa nanizala dve zmagi: v češkem Novem mestu in dolini Val di Sole, temu pa dodala tudi naslov evropske prvakinje. »To je bil zame nepričakovano uspešen del. Potrudila pa se bom, da vsaj podobno nadaljujem,« pristavi samozavestno, saj ve, da takega niza nima nobena tekmica.

Ob tej predzadnji dirki svetovnega pokala je treba omeniti tudi nekaj ozadja. Naj je poteza načrtna s strani spremljevalcev ekipe Unior Tools, ki so prav zaradi Žakljeve dobili izjemno veliko prepoznavnost na svetovni sceni, ali pa zgolj naključna kot delček napovedi velike prireditve – slovenska šampionka je namreč prek glavne kolesarske spletne strani Cyclingnews konkurenci dala vedeti, da jo zelo zanima tudi bližnje svetovno prvenstvo. Jasno je izrazila, da bo 26. avgusta v južnoafriškem Pietermaritzburgu lovila prvo elitno člansko mavrično majico. Doma sicer že ima dve, z mladinske in mlajše članske kategorije, a želi tudi elitno člansko. Z udarno novico na glavnem medijskem portalu je morda tudi malce zmedla glavne konkurentke in bodo morda razmišljale, da Ledinka v Kanado ni prišla povsem osredotočena na obrambo bele majice. Zagotovo se motijo. mm