Slovenska atletska reprezentanca, katere glavnina bo na svetovno prvenstvo v atletiki v Moskvi odpotovala danes, se je javnosti predstavila z visokimi načrti. Vodja strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije in vodja 17-članske slovenske odprave (devet atletov, šest trenerjev ter nepogrešljivi fizioterapevt Khalid Nasif) Martin Steiner je dejal, da je cilj slovenske reprezentance, ki bo tekmovala na stadionu Lužniki, ena kolajna in še ena do dve uvrstitvi v veliki finale. V konkurenci 206 držav, ki atletsko svetovno prvenstvo uvrščajo v največji športni dogodek leta, so izjave optimistične, po rezultatih slovenskih atletov v tej sezoni pa nič bahave, temveč realno pričakovane.

»V Moskvo sicer potujemo dokaj številčni, a je treba vedeti, da bi lahko bili še precej bolj. Žal moram znova spomniti na štiri poškodovane atlete, ki bodo kljub izpolnjenim normam ostali v Sloveniji, ter nekatere poškodovance, ki sploh niso imeli možnosti loviti izjemno zahtevne mednarodne norme. Za nami je za zdaj uspešna sezona, v kateri smo izpolnili vsa rezultatska pričakovanja. Zavedamo se, da bo prvenstvo v Moskvi najpomembnejše v sezoni. Nanj se odpravljamo z velikimi, a smelimi pričakovanji,« je včeraj v prostorih Geoplina, glavnega sponzorja vrhunske selekcije AZS, povedal Martin Steiner ter s strokovnega vidika obelodanil cilje vsakega posameznika.

»Letošnjo sezono bi pred vrhuncem označil z besedama brez napak. Vse cilje sva z Martino Ratej realizirala. Sicer sva si pred sezono za Moskvo zastavila cilj uvrstitev v finale in naskok na kolajno. Pri prvem še vedno vztrajava. Martina se je v zadnjem času na svetovno prvenstvo pripravila dobro, zato bova v Moskvo odpotovala (v nedeljo, op. p.) optimistična. Verjamem, da se lahko Martina sprosti, kot si želiva, ter vrže kopje najdlje v sezoni,« je napovedal Andrej Hajnšek, desna roka slovenske rekorderke v metu kopja Martine Ratej, ki bo šla med deveterico slovenskih atletov v boj med zadnjimi, saj bo imela kvalifikacije v petek, 16. avgusta.

»Za Snežano je težka sezona. Če se izrazim metaforično, lahko rečem, da smo startali iz kleti. Vesel sem, da se je zavihtela na visoka mesta na svetovnih tablicah ter dokazala, da je odlična atletinja. Zadovoljen bi bil, če bo v Moskvi ponovila svoj najboljši letošnji rezultat. V zadnjem času je tehnično napredovala, je zelo močna, nekaj rezerve pa ima še pri hitrosti. Kar zadeva Jana, lahko rečem, da je v tej sezoni nadziral svoje sposobnosti. Naredil je tehnični napredek, kar se mu pozna pri rezultatih,« je svoja atleta, skakalko troskoka Snežano Rodič in sprinterja na 200 metrov Jana Žumra, pohvalil Srdjan Djordjevič.

»Marina je stabilna, zdrava in vsako leto boljša. V tej sezoni je odprla drugo poglavje teka čez ovire. Verjamem, da bo uspešna tudi v Moskvi,« o Marini Tomič napoveduje njen trener Matej Juhart. »Rožle si je vozovnico za Moskvo priboril v zadnjem hipu, pot do nje pa je bila posledica dobrega dela vso sezono. V Moskvo bova odpotovala z velikimi upanji,« je strnil napovedi Dušan Prezelj, oče in trener odličnega skakalca v višino Rožleta Prezlja.