Ker se naslednja kolesarska dirka iz niza WorldToura, Eneco Tour, konča šele po 15. avgustu, ko Mednarodna kolesarska zveza že tradicionalno objavi reprezentančno kvoto za število nastopajočih kolesarjev na svetovnem prvenstvu, je aktualna UCI-lestvica WorldToura že dokončna glede delitve mest.

Slovenija je s točkami Simona Špilaka, 17. kolesarja na UCI-lestvici (199 točk), Boruta Božiča (61 točk), Luke Mezgeca (17 točk) in Grege Boleta (1 točka) na 15. mestu. Tako bo, kot vsa zadnja leta, v Firencah v italijanski Toskani, selektor Martin Hvastija lahko na cestno dirko postavil na start šest ali sedem dobrih hribolazcev. Zaradi trase pač. Vendar zahvaljujoč kolesarjem, ki nabirajo točke na lestvici EuropaToura. Na tej lestvici je Slovenija sedma. Popolno kvoto devetih kolesarjev na startu elitne cestne dirke v Firencah so si zagotovile le reprezentance vodilne Španije, četrte Italije, pete Nizozemske, šeste Avstralije in sedme Francije. V preostalih državah vodilne deseterice (Kolumbija, Velika Britanija, Poljska, Švica, Slovaška), ki bi teoretično lahko pridobile to kvoto, pa je točke osvojilo manj kot devet posameznikov, zato niso upravičeni do popolnega zastopstva. Najbolj »jokajo« v Belgiji. V kolesarski velesili, ki se ponaša tudi z aktualnim svetovnim prvakom Philippom Gilbertom, je enajsto mesto katastrofa. Nič manj prijetno ni niti Američanom. Pred slovenskimi kolesarji so po končanih 20 dirkah še Čehi in Irci, celo Nemci so zaostali za nekaj točk. Za Petrom Saganom, ki je sam priboril Slovaški deseto mesto, je Slovenija zaostala 141 točk.

Pred začetkom sezone bi nemara zaradi številčno najmočnejše zasedbe v elitnih ekipah ProToura doslej pričakovali več. Vendar Janiju Brajkoviču se je v deveti sezoni v elitnih ekipah prvič pripetilo, da med profesionalci nima niti ene točke te svetovne serije. Formo za špansko Vuelto, kjer bi ta črni niz le prekinil, bo dvigoval te dni na dirki po španski pokrajini Burgos. Premierna sezona v dresu ekipe ProToura Euskatel se je zaradi bolezni povsem ponesrečila tudi Juretu Kocjanu, vrnil se bo naslednji teden na Eneco Touru, tipični dirki za hitre in močne po Nizozemski in Belgiji. Prav tako v premierni sezoni v elitni druščini v istem oranžnem baskovskem dresu ni uspelo osvojiti nobene točke Robertu Vrečerju. Iz sence Petra Sagana ni uspelo niti Kristijanu Korenu. Kvoto na svetovnem prvenstvu so tako znova rešili z eno izjemo kolesarji slovenskih klubov: Matej Mugerli, drugi na EuropaTour lestvici, Luka Pibernik, Jan Polanc, Mark Džamastagič, Aljaž Hočevar, Tim Mikelj, Jure Golčer, Kristjan Fajt, Tadej Valjavec in Tomaž Nose.