Res je Srbija s tujimi strokovnjaki že imela nekaj neuspelih poskusov. Nogometni klub Partizan je pred leti dvakrat najel Nemca, Lotharja Matthäusa in Jürgena Röberja, da bi ga pripeljala v evropski nogometni vrh. Toda ko sta Švaba zahtevala od igralcev, da tečejo po igrišču vseh devetdeset minut, da se borijo in da grizejo, ker ni izgubljene žoge in da se držijo dogovorjene taktike, kar je v popolnem nasprotju s filozofijo te igre, so ju nagnali. Očitno pa Evropi niso zamerili takšnega neokolonialističnega pristopa, ki bi ogrozil samo bistvo srbskega duha. Odločila se je poiskati človeka, ki bo srbski vladi svetoval, kako uresničiti tri temeljne cilje: vstop v EU, boj proti korupciji in popravljanje podobe Srbije v Evropi. In ga je za dober denar tudi našla. Resda ni dobila trenutno najbolj vročega predavatelja in svetovalca na stari celini, Janeza Janšo, ker je pač razprodan za tri leta vnaprej, a tudi številka dve, Dominique Strauss-Kahn, nekdanji »bog in batina« mednarodnega denarnega sklada, je odlična izbira.

Najprej, Kahn je najbogatejši žlahtni socialist na svetu, to pa ustreza koalicijski Socialistični stranki Srbije premierja Ivice Dačića, ki sovraži neoliberalne kapitaliste. Čeprav je večji del življenja preživel obračajoč milijarde, Kahn ni pozabil na malega človeka. Prav on je naredil največ za promocijo hotelskih sobaric, torej delavskega razreda, saj je gospodični Diallo izplačal več kot milijon evrov za pretrpljeni strah, ko mu je, ko je prišla pospravit sobo v newyorškem Sofitelu, po nerodnosti iz hlačk padel »one« in z belo tekočino popacal krasno preprogo. Odkar se je izvedelo, da Kahn prihaja v Beograd, se v beograjskih hotelih kar tare kandidatk za delo sobaric.

Da ni suženj velikega kapitala, ampak podpornik obrti, tudi najstarejše, je dokazal z organizacijo poslovnih srečanj v hotelih Carlton v Parizu in Lillu, na katerih so za vsebino simpozijev skrbele ekonomsko in finančno podkovane prostitutke. Torej se od njega upravičeno pričakuje, da bo v Srbijo prišel z novimi zamislimi o oživitvi obrti različnih profilov. In da bo gostiteljem prenesel svoje bogate izkušnje s področja korupcije. Leta 1999 je odstopil kot finančni minister, ker je ponaredil datum na nekem dokumentu, kar bi mu posredno lahko prineslo veliko finančno korist. Ker pa je dal častno pionirsko, da tega ni zlorabil, so mu vsi poljubljali roko, češ, oprosti nam nevednežem in zavistnežem. Šlampasto je spregledal nekemu modnemu kreatorju 25-milijonski davčni dolg, ker mu je ta priskrbel posnetek sestanka desne stranke RPR. A ker je dal častno skavtsko, da posnetka ni niti pogledal, kaj šele zlorabil, je njegov sloves nadpoštenjaka samo še zrasel v evropskih očeh. Povsem jasno je, da s prihodom Kahna srbski korupciji bije zadnja ura.

Če pa je kdo sposoben ponuditi Srbom obliž na njihovo kosovsko rano in travmo, je to prav Kahn. Kot Jud je že leta 1991 dejal, da Judje, kjer koli so, morajo brezpogojno podpreti Izrael in ga ohraniti z vsemi sredstvi. Zato morajo Judje zasedati najpomembnejše položaje na svetu. Ker je, kot smo videli, poštenjak, bo nedvomno v Bruslju zahteval ohranitev Srbije v mejah, ki zajemajo tudi Kosovo. S takšnim svetovalcem bo Srbija zrela za polnopravno članstvo, še preden bodo spili prvo kavico na pristopnih pogajanjih.