Včasih so tovore do koč in smeti nazaj nosili konji in njihovi spremljevalci iz Radovne in drugih krajev. Oskrbo na tak način so že pred leti nadomestili s helikopterji, uporabljajo tudi žičnice. »S konji po naših podatkih oskrbujejo še kočo na Begunjščici in Vodnikov dom na Velem polju. Konj nese od 80 do 100 kilogramov tovora, do koč pa kmetje s tovorom prihajajo navadno enkrat na teden. Sicer pa koče pod Triglavom oskrbujejo večinoma s helikopterji, ki imajo svoje vzletišče navadno na Pokljuki,« nam je povedala Zdenka Mihelič s Planinske zveze Slovenije.

Oskrbovanje koč zahteva ustrezen prevoz hrane, pijač in vsega drugega, kar koče in planinci pač potrebujejo. Najbolj oblegan je Triglav, dom na Kredarici pa je tudi po tej plati nekaj posebnega. »Helikopterski prevoz plačuje naše društvo po kilogramih prevoženega ob dostavi – v dolino pa romajo smeti. Po moji oceni vsak teden v dveh mesecih glavne sezone po vsaj 600 kilogramov. Na leto pa bi to lahko zneslo okoli 10 ton smeti, ki jih na tak način z gore odpeljejo v dolino,« nam je dejal oskrbnik Dušan Vidmar. Kredarica je tudi letos resnično oblegana, obeta se celo večji obisk kot lani.

Natančnega seštevka o količini smeti, ki samo poleti romajo za planinci nazaj v dolino, ni. Zagotovo pa gre za desetine ton odpadkov, marsikje pa ob lažjem dostopu vse tovore prepeljejo z vozili ali pa s tovornimi žičnicami. Na Planinski zvezi Slovenije že drugo leto traja ocenjevalna akcija »Okolju prijazna koča«, za lansko leto pa so podelili ustrezne certifikate osmim kočam! Zanimivo: med njimi ni nobene od najbolj obremenjenih koč pod Triglavom. Toda ekološka zavest tistih, ki skrbijo za naše koče, kljub temu ni sporna, vsi naši planinski sogovorniki pa so poudarili, da se v pravo smer razvija tudi zavest planincev, ki prihajajo v naše gore izredno množično. Obenem pa ni manjkalo tudi opozoril, da se med njimi še vedno najdejo taki, ki smetijo na gorskih poteh in tudi ob planinskih kočah.