"Zahvaljujem se v prvi vrsti družini, ki mi stoji ob strani, navijačem, ki me podpirajo, in sponzorjem, ki mi omogočajo, da se ukvarjam s športom na tako vrhunski ravni. Kljub temu, da sem osvojil četrto mesto, pa gledam naprej z lepimi občutki in v svetlo prihodnost," je dejal Kozmus.

Kozmus je bil sicer v boju za prva tri mesta, vendar je po zlatu na olimpijskih igra v Pekingu (2008), srebru v Londonu (2012) ter zlatu na SP v Berlinu (2009), srebru na SP v Osaki (2007) in bronu na SP v Daeguju (2011) v ruski prestolnici ostal praznih rok.

"Dejstvo je, da so me danes tekmeci premagali in sem ostal brez medalje. Razočaran sem, to je potrebno priznati. Potrebno pa je znati tudi izgubljati. Poljak Pawel Fajdek nam je odčital lekcijo, sam pa bi lahko prišel na drugo mesto. Tehnično mi ni šlo in pravega meta nisem sestavil. Žal mi je, da se ni nadaljevala tradicija osvajanja medalj, toda prišel je tudi ta dan," je dejal Kozmus, ki pa je svoje delo tudi izven tekmovališča opravil tako profesionalno, kot ga je v času zmagoslavij in prvih zlati odličij v slovenski atletski zgodovini na OI ali SP.

Tudi na Lužnikih v ruski prestolnici je po dveh serijah kazalo, da do nadaljeval osvajanje kolajn, saj je bil tedaj na tretjem mestu. "Ko je Fajdek vrgel skoraj 82 m in šokiral vse, sem se odločil, da bom spremenil taktiko. Sprva sem pred tekmo nameraval napasti in presenetiti Madžara Krisztiana Parsa, vendar je Fajdek izjemno opravil svoje delo že v uvodnem metu. Zato sem šel korak nazaj, da sem z zanesljivim metom prišel med osem finalistov. V drugi seriji sem potem nekaj še dodal, pozneje pa ni šlo več. Ni opravičila, pripravljen sem bil za boljše izide, vendar pa tokrat nisem sestavil meta. Nisem imel pravega občutka," je priznal slovenski rekorder.

Z 82,30 m je državni rekord postavil 10. junija leta 2007 v Bydgoszczu, v državi novega svetovnega prvaka, svojega rekorda sezone, 79,70 m, doseženega 28. julija v Celju, pa tokrat po nekaj letih prvič na veliki tekmi ni izboljšal. V zadnjih serijah je imel neverjetne težave in ga je premetavalo v krogu za izmet iz ene na drugo stran.

"Hotel sem izvesti maksimalni met, kladivo pa je šlo drugam ... Ne morem še delati analiz. Dejstvo je, da sem četrti in da je to poraz. Kljub temu grem naprej, ni konec sveta, čeprav po dolgem času na veliki tekmi nisem dosegel svojega najboljšega izida sezone. Po drugem metu sem bil prepričan, da bom danes vrgel prek 80 m. Toda ko grem z maksimalno močjo v krogu, delam napake, kar bom moral popraviti," je pojasnil Brežičan.

Kljub temu, da so razen Parsa vsi ostali dosedanji svetovni prvaki in olimpijski zmagovalci ostali praznih rok, so vsi čestitali mlajšim tekmecem. "Prijatelji smo, privoščim medalji Fajdeku in Melichu. To sta njuni prvi veliki kolajni. Pars je bil razočaran, vendar sva mlajšima tudi midva čestitala. Dolgo ni bilo mladih v boju za odličja in smo se zanje borili starejši. Fajdek se je vso letošnjo sezono 'sestavljal', bil ves čas malo pod 80 metri, tu pa je pokazal na najboljši možni način, da bo krojil sam svetovni vrh. Danes je bil nepremagljiv. Do zadnjega sem skušal priti do medalje, so katere so me ločili centimetri, vendar mi ni uspelo. Čaka me še ena tekma letos, 21. avgusta v Dubnici, potem pa bom videl, kako naprej. Malo moram premleti to SP, potem pa sestaviti načrt za naprej," je sklenil Kozmus.