Tako moška kot ženska reprezentanca se za novo sezono pripravljata v neustreznih dvoranah, kjer ni klime. Zjutraj, ko se delajo vaje za moč, še nekako gre, pravijo telovadci, ki še vedno nimajo ustrezne sodobne dvorane za trening, medtem ko temperature v času popoldanskih treningov dosegajo tudi 40 stopinj Celzija ter močno ovirajo priprave.

Petkovšek: Te dni je v dvorani neznosno

Nekdanji večkratni svetovni in evropski prvak na bradlji Mitja Petkovšek se že dlje časa pripravlja za jesenski del sezone z vrhuncem na svetovnem prvenstvu, ki bo konec septembra v belgijskem Antwerpnu. "Kar ne morem mimo tega, da ne bi malo 'pojamral', pravzaprav bi moral bolj jamrati, kajti te dni je v dvorani neznosno. Ne le, da se ne da telovaditi, ne da se niti dobro dihati. Narediš tri elemente zapored, pa si že gotov. A najhuje je, da vse teče iz tebe, koža je popolnoma mokra, po dveh elementih je tudi bradlja povsem mokra, roke so potne in ne moreš varno trenirati, saj ni pravega oprijema. Vsi skupaj v telovadnici že komaj čakamo na ohladitve. Upam, da bo naslednji teden malo boljše, da bomo imeli pred prvimi tekmami vsaj nekaj tednov res kakovostnega treninga," je o treningih to poletje v športni dvorani Gib povedal izkušeni telovadec, ki pravi, da tudi zgodaj zjutraj ni bistveno boljše.

Ima sicer nekaj manjših težav s poškodbami, a kot pravi, so te sestavni del priprav, tako da vse skupaj ne glede na ekstremno visoke temperature poteka po načrtih. "Sicer smo vajeni visokih temperatur, tako da to ni za nas nič neobičajnega. Za novo sezono pripravljam težjo sestavo na bradlji; če mi dobro steče, ima vaja težavnost 16,700 točke, če pa imam po prvem toču težave z vezavo, pa 16,500. Obe sestavi sta povsem konkurenčni za vrh," je sredi priprav na novo sezono še pojasnil Petkovšek.

Dekleta namesto v dresih kar v majčkah

Tudi v taboru ženske reprezentance se spopadajo s previsokimi temperaturami v telovadnici, odprta okna ne pomagajo veliko. "Mi smo po zelo kratkem oddihu že julija začeli priprave na novo sezono. Ta vročinski val nas je kar malo prizadel, saj je v dvorani zelo vroče. A ne glede na to so se telovadke prilagodile tudi temu. Namesto v dresih zdaj trenirajo v majčkah, da se lahko večkrat vmes preoblečejo in s tem malo rešujejo težave, je pa vsekakor težje trenirati v takšnih razmerah. Ves čas teče z njih in treningi zagotovo niso tako intenzivni kot sicer," je o pripravah telovadk na čelu z junakinjo letošnjega evropskega prvenstva Tejo Belak povedal selektor reprezentance Andrej Mavrič in v isti sapi poudaril: "Kar se pa mene tiče, mi je vročina še všeč. Mišice telovadk so bolj ogrete in elastične, tako da že vse poletje treniramo praktično brez poškodb. Tako da je v tem tudi ena dobra stvar."

Mavrič je ob tem dodal, da klima tako in tako ni prioriteta: "Mi bi bili zelo veseli že samo ustrezne dvorane, klima je za nas že luksuz. Mi imamo težave že s tem, da sploh nimamo primerne dvorane za trening, kaj šele, da bi se ukvarjali s tem, ali je klimatizirana ali ne. Res pa je, da bi klima vedno avgusta prišla prav."

Potijo se tudi košarkarji

V veliki vročini se na evropsko prvenstvo pripravljajo tudi slovenski košarkarji. Ti so kar nekaj pripravljalnih tekem za eurobasket te dni odigrali v za zdaj še neklimatizirani celjski dvorani Zlatorog v nemogočih razmerah. Temperature so v času tekem presegale 35 stopinj Celzija, organizatorji pa obljubljajo, da bodo do evropskega prvenstva, ki bo od 4. do 22. septembra v Sloveniji, zagotovili klimatski sistem. Medtem pa so nogometaši odigrali že štiri kroge državnega prvenstva in za zdaj še nobena prvoligaška tekma ni bila odpovedana zaradi previsokih temperatur. Sodniki se sicer odločajo za krajše prekinitve, da se nogometaši lahko na hitro osvežijo.