Kot je dejala Jagrova, so negovalke dom zapustile, ker še ni bila izplačana junijska plača, neplačani so tudi prispevki za socialno in pokojninsko zavarovanje.

Zaposleni v domu, ki so prejšnji teden omejili stavkovne aktivnosti na minimum, so konec julija prejeli le 200 evrov akontacije junijske plače, kar pomeni, da jim je delodajalec dolžan še dve tretjini te plače. Julijsko plačo bi zaposleni v domu morali prejeti do konca tedna.

Za 75 stanovalcev zdaj skrbi 28 zaposlenih

Kljub temu, da je dom zapustilo 10 negovalk, oskrba okoli 75 stanovalcev poteka nemoteno. Za njih zdaj skrbi le še 28 zaposlenih, ki so zaradi odhoda svojih kolegic dodatno obremenjeni.

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva ter član stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič je povedal, da Raiffeisen banka, ki se je aktivno vključila v reševanje zapletov v Domu starejših Prebold, čaka soglasje matične banke s sedežem v Avstriji, da lahko začne pogovore s trboveljskim domom upokojencev Franc Salamon glede najema preboldskega doma.

Vukadinovič pričakuje, da bo več informacij glede najema doma znanih naslednji teden. Če do takrat rešitve ne bo, stavkovni odbor napoveduje ali izredne odpovedi ali stečaj, je dejal Vukadinovič. Dom starejših občanov Prebold je namreč registriran kot družba, ki je v zasebni lasti, dom pa deluje brez koncesije za razliko od trboveljskega.