Na svetovnem prvenstvu v ruski prestolnici, ki se bo začelo v soboto, bo jamajška strela ob odsotnosti številnih atletskih zvezdnikov v središču pozornosti medijev. Petkratni svetovni in šestkratni olimpijski prvak bo prvenstvo na stadionu Lužniki začel s paradno sprintersko disciplino, tekom na 100 metrov, v kateri drži svetovni rekord s časom 9,58 sekunde s svetovnega prvenstva izpred štirih let v Berlinu. Na 200-metrski razdalji je še vedno najhitrejši Zemljan s časom 19,19 sekunde; mejnik, ki ga je prav tako postavil leta 2009 v Berlinu.

Največji tekmec Bolta bo v Moskvi prav Bolt sam. Po dopinških škandalih, ki so pretresli kraljico športov, sta nastopa v Moskvi odpovedala ameriški sprinter Tyson Gay in Boltov rojak Asafa Powell, med morebitnimi tekmeci, ki bi se še lahko približali Boltu in ogrozili njegov primat, pa bo v Moskvi nastopil le Američan Justin Gatlin.

Na prejšnjem svetovnem prvenstvu, ki je bilo pred dvema letoma v južnokorejskem Daeguju, je imel Bolt obilico smole, saj je bil na 100 metrov diskvalificiran zaradi prehitrega starta. Takrat je zmagal Jamajčan Yohan Blake, ki bo zaradi poškodbe prav tako izpustil letošnje prvenstvo.