Kitajska ekipa je svoje ugotovitve zapisala v britanski spletni strokovni reviji bmj.com, pri tem pa poudarila, da se virus vendarle še ne širi zlahka med ljudmi.

"Ljudje ne bi smeli zganjati preplaha," je za AFP dejal epidemiolog Chang-jun Bao iz centra za nadzor bolezni v provinci Jiangsu. "Prenašanje tega novega virusa ni zelo učinkovito," je pojasnil.

Bolezen je očitno prenesel na svojo 32-letno hčer, ki ga je negovala

Znanstveniki so se že dalj časa bali, da bi lahko virus H7N9 mutiral v obliko, ki bi se zlahka prenašala s človeka na človeka. Nov korak na tej poti bi lahko predstavljal primer 60-letnega moškega, ki je zaradi virusa umrl v bolnišnici. Bolezen je očitno prenesel na svojo 32-letno hčer, ki ga je negovala in je kasneje prav tako umrla.

Ženska ni imela nobenega stika s potencialno okuženo perutnino ali drugimi možnimi viri infekcije, zaradi česar so preiskovalci zaključili, da je "najbolj verjetna razlaga" za njeno bolezen prenos virusa z njenega očeta, ki je redno obiskoval tržnico s perutnino. Prav tako so testi vzorcev obeh virusov pokazali, da sta skoraj identična.

Strokovnjaki menijo, da je tako k prenosu virusa z očeta na hčerko pripomogla njuna genetska povezava

Kljub temu pa je očitno sposobnost prenosa virusa med ljudmi še omejena. Okužil se ni namreč noben od 43 drugih ljudi, ki so imeli tesne stike z obema pacientoma, vključno z bolnišničnim osebjem. Strokovnjaki menijo, da je tako k prenosu virusa z očeta na hčerko pripomogla njuna genetska povezava.

Ob tem pa so znanstveniki opozorili še, da niso mogli opraviti pogovora z obema pacientoma, zaradi česar ne morejo dokončno izključiti možnosti, da se je hči okužila na kak drugačen način.