Treningi Adidasove šole potekajo v zelenih kotičkih Ljubljane, Celja in Maribora, poleg kondicijskega treninga pa so namenjeni tudi učenju osnov teka, poudarku na zdravi tekaški prehrani in pripravi na tekaške dogodke.

Konec julija so si tekači privoščili bodisi krajši dopust bodisi so trenirali po individualnih načrtih vadbe, prihodnji teden pa jih že čakajo skupni treningi, s poudarkom na večji intenzivnosti, hitrosti, eksplozivnosti in moči. O tem, da pravilna tehnika teka omogoča bolj ekonomično gibanje, s tem pa lahko daljše razdalje pretečemo hitreje in z manjšim naporom, so tekači že dobro seznanjeni, prav tako jih je Blaž Strožer poučil o izbiri in menjavi tekaške obutve.

Kakovost tekaške obutve je zelo pomembna

»Z obutvijo slabe kakovosti oziroma z neprimerno obutvijo lahko trpita ekonomičnost in sama tehnika teka, posledično pa lahko na daljši rok tvegamo tudi poškodbe sklepov (gleženj, koleno, kolk, hrbtenica). Pri izbiri tekaške obutve je treba upoštevati več dejavnikov: teren, po katerem tečemo (cesta, gozd), težo tekača, pripravljenost tekača (začetnik, napredni tekač), vreme (dež, sneg), temperaturo… Poleg tega je pri izbiri obutve pomembna narava stopal, pri kateri je treba upoštevati širino stopal, stopalni lok in način postavljanja stopal (pronacija, supinacija), ter seveda tudi prava velikost tekaške obutve. Najpomembnejše pri vsem pa je, da je obutev udobna in da se v njej dobro počutimo,« svetuje sogovornik.

Ob tem dodaja, da si je v večini večjih trgovin s športno obutvijo možno izmeriti supinacijo ali pronacijo stopala, prav tako pa tudi stopalni lok. Menjava obutve je odvisna od same uporabe ali »zlorabe« in pa od same kakovosti. Načeloma naprednejši tekači z večjo kilometrino menjajo obutev na sezono, tekači z manj kilometrine pa lahko uporabljajo obutev tudi več sezon. Adidas priporoča menjavo tekaške obutve po pretečenih 500 kilometrih.th