Državni uradniki so postavili nov rekord. V dobrih treh mesecih so včeraj prišli na dan z novim, tretjim izračunom katastrskega dohodka (KD), ki je podlaga za obdavčitev kmetijske in gozdarske dejavnosti. KD na ravni države naj bi po zadnjih ocenah znašal okoli 150 milijonov evrov, od tega naj bi 80 milijonov prispevalo gozdarstvo in 70 kmetijstvo. Doslej je bil KD ocenjen na 61 milijonov evrov, spomladi je geodetska uprava (Gurs) to vrednost povišala na 311 milijonov, prejšnji mesec jo je znižala na minus 60 milijonov evrov, od včeraj pa je v igri 150-milijonski znesek skupne davčne osnove iz kmetijske in gozdarske dejavnosti. »To je čista loterija,« je dogajanje ocenil Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Najnovejši izračun KD je sicer malce pihnil na dušo dolenjskim, belokranjskim in posavskim vinogradnikom, ki bi, če bi obveljala julijska različica, plačevali dvainpolkrat višji KD kot njihovi primorski kolegi, čeprav imajo neprimerno težje pridelovalne razmere. Na včerajšnjem delovnem sestanku s predstavniki nevladnih organizacij jih je ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) seznanilo, da bo KD za vse slovenske vinograde poslej enoten, in sicer nekaj manj kot 1400 evrov na hektar.

Jakše pravi, da je KD za vinograde še zmeraj nesprejemljivo visok – za 700 do 800 evrov višji kot doslej. »V zraku je prepričanje, da so vinogradniki bogati, ko slišijo, da cviček prodajamo za tri evre po litru,« si ta izračun tolmači naš sogovornik in za petek napoveduje izredno skupščino njihove zveze vinogradnikov, na kateri se bodo opredelili do najnovejših izračunov KD. Ogorčeni so tudi zato, ker bo KD za grozdje in vino enak, kar bo udarilo po žepu tiste, ki prodajajo grozdje in ga ne predelajo v vino. Dolenjski vinogradniki se tudi zavzemajo za dodatno leto prehodnega obdobja, kar pomeni, da bi KD tudi prihodnje leto ostal enak kot leta 2012 oziroma da bi se povišal največ za deset odstotkov. Takšno rešitev je namreč zaradi prave drame, povezane z novimi izračuni KD, za letos uzakonil državni zbor.

Tako kot mnogi drugi naši sogovorniki je tudi Jakše prepričan, da ugotavljanje KD na način, kot so se tega lotili kmetijsko in finančno ministrstvo ter geodetska uprava, nima nič skupnega s strokovnimi podlagami. »Gre bolj za kupčkanje in za to, kdo bolje lobira. Res pa je, da je, potem ko si dve leti gradil neki sistem, težko priznati, da je Marija Terezija naredila boljšega. Očitno so se odločili, koliko davka mora prispevati kmetijstvo, in šele zdaj računajo, kje in kako ga dobiti,« je ciničen Jakše.

Obdavčitve so sicer v pristojnosti finančnega ministrstva, podlage zanje pa pripravi geodetska uprava. A na včerajšnjem sestanku na MKO njunih predstavnikov ni bilo. Očitno je zdaj vajeti prevzelo MKO, ki naj bi se prihodnji teden sestalo še z gozdarji. Ti bodo poleg vinogradnikov in sadjarjev nosili največje breme prenovljenega sistema ugotavljanja KD. So ga pa od julijskih izračunov precej spremenili za njive, potem ko so protestirali gorenjski, koroški in vipavski kmetje, ki bi edini imeli pozitiven KD, medtem ko naj bi bil v Pomurju, žitnici Slovenije, negativen, saj naj bi kmetovanje na tamkajšnjih poljih prinašalo izgubo. Zdaj imajo tudi pomurske njive (z izjemo tistih najslabše kakovosti) pozitiven KD.

»Gre za politično popravljanje KD, kar je žalostno. Ta sistem je popolnoma razštelan. Ne gre za argumente in podatke, odzivajo se le še na to, kdo je bolj ali manj agresiven, in temu prilagajajo razmerja. Najbolj bodo nastradale gorske kmetije, ki imajo gozdove in nekaj trajnih nasadov, najmanj pa ravninske kmetije s kakovostnimi zemljišči. Ljudje se bodo med seboj prepirali, saj ni trdnih argumentov za izračune KD. Osnova te polomije so zelo slabi podatki državnega statističnega urada, ki niso preverljivi in ki jih niso zbirali zaradi ugotavljanja KD. MKO je odgovorno za kmetijstvo, zato bi moralo takoj, ko so bile objavljene nove lestvice KD, reči: Stop, tukaj je nekaj narobe. A namesto tega le podaljšuje agonijo: enkrat v plus Prekmurcem, drugič Dolenjcem, tretjič Primorcem... To je tržnica, to ni stroka!« je ogorčen eden od naših sogovornikov, ki je odličen poznavalec kmetijstva.