V občini Kamnik so počitnice izkoristili tudi za vrsto manjših, a za krajane kljub temu zelo pomembnih naložb. Za nekatere jim je uspelo pridobiti tudi nekaj državnih sredstev. Tako pravkar obnavljajo fasado in vgrajujejo nova okna na južni strani objekta podružnične osnovne šole Zgornji Tuhinj, kjer jim je za to potrebnih 63.500 evrov uspelo pridobiti na javnem razpisu za energetske obnove osnovnih šol ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Na istem razpisu je občina dobila tudi dobrih 89.000 evrov za energetsko obnovo podružnične osnovne šole Nevlje, kar pa bodo izkoristili naslednje leto, ko bodo izolirali fasado, podstrešje, temelje in strope neogrevane kleti. Občina bo tej naložbi primaknila 45.000 evrov lastnih sredstev. Letos pa so s pomočjo države v objektu že zamenjali dotrajano peč na kurilno olje s sodobno pečjo na biomaso. Vrednost letošnjega projekta znaša 47.474 evrov, 15.000 evrov od te vsote so pridobili z javnim razpisom za nepovratne finančne spodbude za zamenjavo kotlov na vse vrste goriv s kotli na biomaso.

Na občini so bili uspešni tudi z vlogo za gradnjo prizidka s telovadnico pri OŠ Toma Brejca, za kar so nedavno pridobili sklep ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o sofinanciranju v višini 440.988 evrov. Gre za sredstva, ki jih občina lahko črpa v okviru zakona o financiranju občin, pojasnjujejo na občini Kamnik.

Žoge so letele naokrog

Prejšnji teden so končali tudi gradbena dela na športnem igrišču na Pšajnovici, kjer so že postavili gole, koše in zaščitne mreže. Kako pomembne naj bi bile slednje, kaže prijava krajana Lok v Tuhinjski dolini, ki ga je zmotilo, da letijo žoge s tamkajšnjega športnega igrišča povsod naokrog oziroma na tujo posest. Na občini so prijavo očitno vzeli resno, si v družbi predsednika KS Srednja vas takoj ogledali igrišče in odločili, da postavijo dodatno lovilno mrežo za žoge. Novo igrišče na Pšajnovici, ki bo krajanom zagotovo podobno všeč, bodo slovesno predali namenu jeseni.

Kot že nekaj let, je bilo dodatne pozornosti to poletje znova deležno tudi športno igrišče pri Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju, ki je zdaj v celoti obnovljeno in se postavlja z novo opremo in delom nove ograje. Na občini pa so že prepričani, da so s prenovljenim igriščem uredili možnosti športne vzgoje za šoloobvezne otroke in druge uporabnike športnega objekta in zagotovili dovolj možnosti za šport in rekreacijo celim generacijam krajanov.

Enota kamniškega vrtca Tinkara bo jeseni otroke pričakala z obnovljenimi kritičnimi deli strehe, novimi okni in z gumo obloženimi prenovljenimi terasami. Nova streha in fasada pa že krasita tudi objekt pokrite tržnice, ki so mu prepleskali tudi okna, vrata in nadstreške. Obnova je občino stala približno 18.000 evrov.

Javni delavci barvajo

V marsikateri pridobitvi sodelujejo tudi delavci iz sklopa javnih del. Ti so že lani uredili javne sanitarije na avtobusni postaji in zanje še vedno zgledno skrbijo. Skrbijo tudi za čistočo javnih površin, kosijo zelenice, obrezujejo žive meje, barvajo ograje... Med drugim so pobarvali ograje ob športnem igrišču Mekinje, ograjo mostu pri krožišče Fužine in v Šmarci, kjer so uredili tudi avtobusno postajališče.