Stroški študentskih napotnic poleteli v nebo

Da davčni pregled poslovanja še ni končan, nam je potrdil tudi direktor superzavoda Miran Mlakar. »Davčna inšpekcija je še vedno pri nas in to že mesec in pol. Kaj natančno pregledujejo, ne vem, vem pa, da so vzeli pod drobnogled celotno lansko poslovanje, še posebej pa jih zanimajo dela in plačila, opravljena prek študentskih napotnic, še posebej v času ravenskih dnevov, pa tudi drugi večji izdatki,« je povedal Mlakar.

Sam zaradi tega ni zaskrbljen, saj zavod uradno vodi šele od letošnjega maja, pred tem je bil od začetka leta vršilec dolžnosti. »Inšpektor je redkobeseden, rekel je, da bo vse pisalo v poročilu, na katerega tudi mi nestrpno čakamo,« je še dejal Mlakar, ki se ta čas bolj ukvarja s saniranjem finančne luknje, ki jo je za seboj pustil nekdanji vršilec dolžnosti direktorja Aleksander Kotnik. Precej bolj bi moralo delo inšpektorjev in v nadaljevanju tudi kriminalistov skrbeti Kotnika, saj so se nepravilnosti, na katere so opozarjali tako zaposleni kot tudi nekateri svetniki, vrstile v času njegovega vodenja zavoda.

Še posebej je mnoge zmotila izguba, ki je konec leta znašala skoraj 240.000 evrov, ob tem pa je ostalo neporavnanih še za 377.000 evrov računov dobaviteljev. Kot kaže, pa zlasti vprašanje, čemu so se stroški študentskega dela prek napotnic podjetja Koroškega študentskega servisa oziroma podjetja Eurosplet, ki je v lasti sedanjega poslanca Pozitivne Slovenije Petra Odra, v njem pa ima 10-odstotni lastniški delež tudi župan Tomaž Rožen, v enem letu enormno povečali, le ne bo ostalo povsem brez odgovora.

Leta 2011 je namreč strošek študentskega dela znašal 66.000, lani pa več kot 132.000 evrov, pa čeprav so zaradi adaptacije bazena in savne kar pol leta poslovali v bistveno manjšem obsegu. Prav tako so, kot smo razkrili v Dnevniku, članom sveta zavoda namesto sejnin podelili letne brezplačne vstopnice za bazen in savno, kar ni bilo zavedeno kot boniteta.

Lanska izguba jih tepe tudi letos

Kot pravi Mlakar, pa imajo zaradi lanske izgube še vedno velike težave pri tekočem poslovanju. »Predvidevam, da se vrtimo okoli ničle, a le, če ne upoštevamo lanske izgube. Občina je do danes pokrila le 160.000 evrov lanske izgube, zato se z županom dogovarjamo, če nam bodo v rebalansu lahko zagotovili dodaten denar za kritje izgube. Koliko ga bo, če bo, pa ne upam ugibati. A ker smo veliko dolžni, težko poslujemo,« priznava Mlakar.

Plače za zdaj izplačujejo redno, za vse drugo pa ga največkrat zmanjka. Uganka je tudi, ali bodo našli 40.000 evrov za balon, s katerim jeseni pokrijejo zunanji bazen, da lahko v njem trenirajo člani Plavalnega kluba Fužinar. Balon je nujen, a energetsko izjemno potraten, zato so se o tem, kako zanj zagotoviti denar, pogovarjali tudi na zadnjem svetu zavoda, kjer je bilo rečeno, da bosta denar zagotovila občina in plavalni klub sama. mm