Do mastnega odkritja so se komunalni delavci prebili, potem ko so prebivalci Kingstona potožili, da v straniščih ne morejo splakniti vode. Če "gore" strjene maščobe in sanitarnega papirja ne bi odstranili, bi sanitarne odplake lahko poplavile domove, ulice in poslovne prostore, so opozorili v Thames Water.

"Izpod osrednjega Londona smo v preteklosti že odstranjevali velike količine maščobe, a še nikoli nismo videli ene same, strnjene kepe maščobe takšne velikosti," je v izjavi poudaril Gordon Hailwood iz Thames Water. "Glede na to, da imamo največje kanalizacijske cevi in da je to največja gora maščobe, kar smo jih videli, sklepamo, da mora biti to največja takšna kepa v zgodovini Velike Britanije," je še dodal.

Ogromna kepa je skoraj popolnoma zamašila kanalizacijo. Zaradi velikih pritiskov je na ceveh nastala tudi škoda, ki jo bodo popravljali kakih šest tednov.

Odstranitev pa ne pomeni, da so Britanci s to kepo maščobe opravili. Vse, kar odstranijo iz kanalizacije, namreč v Londonu pametno izrabijo. Tako bi lahko maščobo uporabili za proizvodnjo mila, biodizla in drugih goriv, pojasnjujejo v podjetju CountyClean, ki je odstranilo zamašek.