Organizatorji festivala Goriški muzej, društvo KUD Morgan in družba Odprta koda so si enotni, da želijo s festivalom obiskovalcem ponuditi torkove pobege v svet kakovostne glasbe in hrane v prijetnem okolju. Glasbene dogodke so namreč ob pokroviteljstvu Mestne občine Nova Gorica zapakirali s ponudbo lokalno pridelane hrane in drugih lokalnih izdelkov ter razstavami mladih goriških likovnih ustvarjalcev.

Za uvod v festivalsko vzdušje bo danes poskrbela najbolj znana slovenska pravljičarka in vsestranska umetnica Svetlana Makarovič, ki se ji bodo na odru pridružil Mar Django kvartet. Vodja festivala Aleks Vičič napoveduje edinstven glasbeno-literarni večer za nekoliko zahtevnejšo publiko, obogaten z godbo »na pol« ukrajinskega kvarteta z ruskimi baladnimi pesmimi. Naslednji torek nadaljujejo z Nabrežinsko godbo in Markom Hatlakom.

»Vsi koncerti so tako ali drugače povezani z muzejsko dejavnostjo, torej prinašajo, obujajo in promovirajo običaje, pa naj bo skozi izvajanje in poustvarjanje ljudske glasbe ali pa uporabljajo etno inštrumente. Nabrežinska godba je tipičen predstavnik vseh teh godb, ki so delovale po vsej Primorski. Gre za zelo staro godbo, saj obstaja od leta 1897, z njo pa pokažemo tudi, kaj delajo naši zamejci,« nastopajoče predstavi Vičič. Večer bo dopolnil in izpolnil harmonikar Marko Hatlak ali kot pravi Vičič – prva harmonika Slovenije. Njegov solistični koncert baročne, renesančne in sodobne glasbe ter tanga Vičič ocenjuje za enega od vrhuncev festivala.

Primat pa vseeno daje koncertu tretjega avgustovskega torka, ko na grad Kromberk prihaja svetovno znani indijski tolkalec Trilok Gurtu, ki ga je uredništvo BBC-jevega radijskega programa za resno glasbo trikrat predlagalo za najboljšega ustvarjalca Azije. Nastopil bo skupaj s svojo skupino, ki v svoji glasbi združuje indijsko tradicionalno glasbo, jazz in azijski etno. Ustvarjalec, ki zase trdi, da ustvarja mostove in ne preprek, je v svoji bogati karieri sodeloval pri ustvarjanju številnih albumov svetovno znanih umetnikov, med drugimi tudi z Gilbertom Gillom in Annie Lennox. Slovenskemu občinstvu bo predstavil svojo zadnjo ploščo Spellbound, ki ga je posvetil trobenti – glasbilu, ki se v različnih inačicah in v različnih kulturah pojavlja že vsaj od leta 1500 pred našim štetjem.

Na zadnjem avgustovskem koncertu si je Vičič zaželel Tomaža Pengova – očeta slovenskega kantavtorstva, ki letos praznuje 40. obletnico izida prve plošče Odpotovanja. Plošča je bila obenem prvo kantavtorsko delo v takratni Jugoslaviji in prva izdaja pri neodvisni založbi. Večer in festival bodo končali s koncertom zasedbe Bossa de Novo. Skupina pretežno preigrava bosso novo, glasbo, ki ima začetke v Braziliji in je mešanica sambe in jazza.

Za prijetno začinjene torkove večere bo poskrbelo tudi okrog 40 lokalnih ponudnikov: oljarjev, vinarjev, sirarjev, čebelarjev, keramikov, zeliščarjev in nekaterih obrtnikov. Tržnica Dobrote sveta bo v amfiteatru gradu Kromberk vrata vsak torek odprla ob 19. uri, ob 21. pa se ji bo na grajskem dvorišču pridružila še prej napovedana glasba. no