Prvo ime svetovnega prvenstva v vodnih športih je ameriška plavalka Missy Franklin, ki je osvojila kar šest zlatih kolajn. Najboljša je bila na 100 hrbtno, 200 hrbtno, 200 prosto ter v štafetah 4 x 100 prosto, 4 x 200 prosto in 4 x 100 mešano. S temi dosežki se je vpisala v zgodovinske knjige, saj je postavila nov ženski rekord po osvojenih kolajnah na enem svetovnem prvenstvu. Pred njo sta jih pet osvojili Tracy Caulkins (1978) in Libby Trickett (2007).

Dekle s številko noge 45

Franklinova je imela bogato bero kolajn že lani na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je zbrala štiri zlate in eno bronasto odličje. Ker šteje zgolj osemnajst let in ker poudarja, da ima še ogromno motivacije za treniranje, je jasno, da bo v prihodnosti še velikokrat stala na najvišji stopnički.

Za vrhunsko plavalko je Missy Franklin precej visoka, saj v višino meri 185 centimetrov, njena številka noge pa je kar 45. »Večkrat se doma pošalimo, da smo ji ob rojstvu v noge vgradili plavutke,« pravi oče Dick Franklin. Še preden je pri sedmih letih začela trenirati plavanje, se je poizkusila še v košarki, tenisu, gimnastiki, nogometu, drsanju in odbojki. Veliko športov glede na to, da prihaja iz povsem nešportne družine. Denimo njena mama sploh noče plavati, saj se v vodi počuti nelagodno.

Vse od prvega treninga naprej je Missy Franklin obdržala istega trenerja. Za njen napredek skrbi Todd Schmitz. »Pred nekaj leti sem se usedel z njenima staršema, kjer sem jima predstavil, kako velik talent je njuna hčerka. Razložil sem jima tudi, kaj vse lahko doseže. Vsi skupaj smo se zavzeli za enake vrednote. Delovali smo kot eno. Starša doma, jaz pa na treningu. Takšno sodelovanje je obrodilo sadove,« je dejal Schmitz, ki je zdaj tudi eden od trenerjev v ameriški plavalni reprezentanci.

Čeprav v sodobnem plavanju velja trend, da se tekmovalci osredotočajo zgolj na eno ali največ dve disciplini, je Franklinova ubrala drugačno pot. Tako je lani na olimpijskih igrah nastopila kar v sedmih različnih disciplinah, na dan pa na treningu preplava kar 5000 jardov (približno 4500 metrov).

Lani je po končani srednji šoli prejela štipendijo na univerzi Berkeley v San Franciscu, kjer je plavanje paradni šport. Na isto univerzo sta med drugimi hodila tudi Slovenca Damir Dugonjić in Sara Isaković. Z vpisom na univerzo se je morala Franklinova odpovedati vsem sponzorjem, prepovedano pa je tudi sodelovanje z menedžerjem. Tako je lani zavrnila 100.000 dolarjev nagrade. »Ni šlo drugače, saj sem se odločila, da bom plavala za univerzo,« je dejala.

Vprašanje pa je, kako dolgo bo še tako. Potem ko je včeraj z ameriško štafeto v zadnji disciplini tekmovanja osvojila svojo šesto zlato kolajno, se je namreč pridružila imenitni in legendarni družbi. Šest zlatih kolajn na enem svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah so namreč osvojili zgolj še Michael Phelps, Mark Spitz in Kristin Otto. Takšni športniki pa so pri bogatih oglaševalcih najbolj priljubljeni.

Potočnik: Pričakujem velik napredek

Slovensko reprezentanco sta tokrat zastopala zgolj dva plavalca. Damir Dugonjić je bil dvakrat četrti na 50 in 100 prsno, Tjaša Oder pa je zbrala 17. mesto na 1500 prosto, 23. mesto na 800 prosto in 28. mesto na 400 prosto. Oba se zdaj odpravljata v Združene države Amerike. Dugonjić na počitnice in v objem svoje žene, Odrova pa v prvi letnik študija v Tucson.

Slovenska reprezentanca še nikoli v zgodovini ni imela tako maloštevilne zasedbe na velikem tekmovanju, kar je posledica poškodb in slabih rezultatov v zadnjem letu. »Večje odprave pričakujem decembra v Herningu in nato prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Berlinu. Vedeti je treba, da izidi najboljših slovenskih plavalcev, ki so ostali doma, niso slabi. Zadostovali bi za uvrstitev v polfinale, če bi jih dosegli ali presegli v Barceloni, a med letom tega niso pokazali,« pravi slovenski selektor Miha Potočnik. Predvsem so letos slabše kot v preteklih letih plavali Robi Žbogar, Tjaša Vozel, Tanja Šmid in Mojca Sagmeister.

Tudi v prihodnje bo največji slovenski adut Dugonjić, ki je v Barceloni dve kolajni zgrešil zgolj za štiri stotinke. Zdaj je prepričan, da bo v prihodnje delal še bolj zavzeto, v njegovih načrtih pa sta celo olimpijska kolajna in svetovni rekord. »Glede na dobro zastavljeno delo, ki sta ga pokazala z Matijo Medveškom, mislim, da kolajne na prihodnjih tekmah ne bi smele izostati,« pravi Potočnik, ki za prihodnost napoveduje bolj številčne slovenske odprave. »Slovenija je imela vedno kakovostne mlade plavalce, a vedno se je pojavljal problem prehoda med najboljše. Upam, da bo mlademu rodu uspel preboj med najboljše in čez tri leta tudi preboj v olimpijsko ekipo za Rio de Janeiro 2016. Veliko jih ob napredku pričakujem na evropskem prvenstvu v Berlinu. Ob dobri motivaciji in dobrem delu plavalcev ter trenerjev pričakujem velik napredek. S povprečnim delom pa se stika z evropskim, kaj šele s svetovnim plavanjem, ne da držati.«