Kamfest, kot so poimenovali ta umotvor, se je že čez dve leti izlil s hriba v dolino in iskal po mestu prostore za nove in nove programske sklope, nadaljuje programski vodja in doda, da so z leti dobili čisto svoje prizorišče v Keršmančevem parku otroci, alternativo so zapakirali v park Evropa, letos pa pestremu dogajanju dodajajo še čisto pravi letni kino. Pod zvezdami idiličnega okoliša gradu Zaprice bo namreč Mestni kino Domžale poskrbel za žametni izbor domačih in tujih filmov, gostili pa bodo tudi Jamskega človeka in primerek Starega fotra. Salon gradu Zaprice bo gostil predstavo KUOD Bayani Om Shakti ter koncert Svetlane Novaković in Maje Radovanlija. Medobčinski muzej Kamnik bo na Zapricah pripravil tudi vodenja po razstavah in otroški program.

Mali bataljon prostovoljcev

Sicer je, kot meni Završnik, zelo pomembno tudi, da Kamfest od samega začetka združuje najrazličnejše posameznike in organizacije, ki v njem prepoznajo priložnost za povečanje lastne prepoznavnosti v lokalnem okolju in širše. »Letos tako v naše veliko veselje poleg nepogrešljive Matične knjižnice Kamnik pomemben programski soproducentski delež prispevata Medobčinski muzej Kamnik in Mestni kino Domžale. Prav tako pomembno pa je, da vsako leto pride na Kamfest mali bataljon mladih prostovoljcev z vsega sveta, ki se skupaj s kamniško aktivno mladino družno zagrize v hrib, v parke, na ceste in parkirišča, in pomaga pri realizaciji vsako leto obširnejšega programa,« je jasen Goran Završnik, ki obiskovalce Kamfesta v starodavnem mestu pod kamniškimi planinami vabi, da jih obiskujejo tudi po Kamfestu. Prav tako – Kamnik po Kamfestu – so zato poimenovali tudi letošnjo novost, na kateri naj bi se izkazali predvsem kamniški gostinci, ki naj bi kamniško kulturno poletje zavlekli v september.

Na petih prizoriščih

Jubilejni 10. Kamfest, ki bo v desetih dneh med 9. in 18. avgustom obiskovalcem ponudil več kot 70 dogodkov, kot vsa leta pripravlja KD Priden možic s soproducenti. Dogodki (program je objavljen na spletni strani www.kamfest.org) se bodo zvrstili na petih glavnih in številnih pomožnih prizoriščih. Popoldnevi bodo namenjeni otrokom, proti večeru mladini, ponoči pa starejšim obiskovalcem. V otroškem programu v Keršmančevem parku bodo lahko otroci in družine uživali v številnih ustvarjalnih in športnih delavnicah na velikih travnatih površinah ob Kamniški Bistrici, ob 18. uri pa si bodo lahko ogledali predstavo za otroke. Obiskali jih bodo Gledališče iz desnega žepka, Gledališče Unikat in mnogi drugi. Samčev predor bo ob 19. uri znova prostor za predstavitev lokalnih sodelujočih – od plesnih vložkov, športnih tekmovanj in tolkalskih projektov. Glavni oder je še vedno oder z razgledom, saj se bodo obiskovalci do njega morali povzpeti do Malega gradu. Tam pa jih ob 20.30 čakajo slovenske in tuje glasbene zvezde: Vlado Kreslin, Zmelkoow, Nadeah (polovica francoskega dueta Nouvelle Vague), Manouche, Suuns (Kanada). Večerni oder se seli nazaj v staro mestno jedro Kamnika, na različnih prizoriščih bodo med drugim nastopili Sea + Air (Nemčija + Grčija), Kirsty Almeida (Velika Britanija) in domači Artbeaters, večere pa bodo popestrili tudi najboljši slovenski stand up komiki.

Festival bo dopolnil tudi tradicionalni sejem unikatnih izdelkov Kamfest, ki bo med 17. in 19. uro v Keršmančevem parku, in od 19.30 do poznih večernih ur v bližini Samčevega predora. Ker pa Kamfest potrebuje svoj prostor, bo v času med 7. in 18. avgustom treba zapreti tudi nekaj cest in parkirišč. S tem bodo bolje poskrbeli za varnost obiskovalcev in nastopajočih, hkrati pa pridobili več površin za druženje in ustvarjanje, pojasnjujejo organizatorji in dodajajo, da bodo zapore cest v času festivala med 17. uro in polnočjo na Glavnem trgu ter na Samostanski in Kolodvorski ulici. Obvozi za prebivalce Šutne in Streliške ulice bodo urejeni, pristavljajo in dodajo, da bodo 17. avgusta zaradi dirke GT Bike Eliminator 2013 za en dan zaprli tudi Šutno in del Kolodvorske.