Margeta je bil eden od 27 sodnikov, ki je sodil vaterpolski turnir v Barceloni, zanj pa je bilo to že sedmo prvenstvo po Fukuoki leta 2001. Kot je povedal, je praktično vsak dan sodil eno tekmo, teh se je nabralo skupaj kar 13, a sojenje ni bilo edino delo sodnikov na prizorišču SP.

"Na tem prvenstvu smo sprejeli nova pravila, ki bodo začela veljati 1. septembra. Po novem bo prekršek z dvema rokama izključitev, nekaj je tudi sprememb pri prekrških v obrambi. Po prvenstvu bomo morali nova pravila prenesti drugim sodnikom," je o svojem delu povedal 41-letni Kranjčan.

Slednji je mnenja, da je vaterpolo zaradi novih pravil v zadnjih letih doživel veliko pozitivnih sprememb: "Mislim, da je postal hitrejši, bolj zanimiv, več je golov in mislim, da je tudi bolj razumljiv."

Margeta se je ozrl tudi na trenutno svetovno raven vaterpola in ocenil, da kakovost vaterpola v Evropi malo nazaduje, na drugih celinah pa je položaj obraten: "Tukaj je bila zelo močna Avstralija, ki je bila na tekmi s Hrvaško le korak od uvrstitve v boj za medalje. Napredek je denimo viden tudi pri Kitajkah. Sicer pa so najboljše države kljub menjavi generacij ostale iste, kar kaže na to, da dobro delajo tudi z mlajšimi starostnimi kategorijami. Največje presenečenje je bila seveda zmaga Črne gore v četrtfinalu nad Srbijo."

Slovenski vaterpolo zaostaja za že doseženo ravnjo. "A trenutne kvalifikacije za evropsko prvenstvo je Slovenija igrala zelo dobro. Tudi z veliko Rusijo je iztržila remi 6:6. Druga stvar je, da je vaterpolo v Evropi doma, da je tukaj najmočnejši, če pa bi bila Slovenija, denimo, nekje v Aziji, bi po kakovosti konkurirala tudi za uvrstitev na svetovno prvenstvo," je še ocenil slovenski sodnik.