Če bi vas vprašali, da nam naštejete vsaj pet litovskih športnikov, verjetno ne bi bil problem. Sabonis, Marčiulionis, Kurtinaitis, Karnišovas, Jasikevičius... Bistveno težja naloga bi bila, če bi od vas zahtevali pet športnikov, ki niso košarkarji. Če ne poznate nobenega, si morate zapomniti naslednje ime – Ruta Meilutyte.

To je komaj 16-letna litovska plavalka, ki pa je v karieri dosegla že vse. Lani je na olimpijskih igrah osvojila zlato kolajno, letos v Barceloni je osvojila naslov svetovne prvakinje, hkrati pa je postavila tudi nov svetovni rekord. Vmes je čisto tako mimogrede pometla še s konkurenco na mladinskem svetovnem prvenstvu.

»Ko poslušaš vse te podatke, se ti zdi popolnoma nerealno. Zares sem vzhičen. Ko je prišla na cilj in postavila nov svetovni rekord, sem se počutil enako kot lani, ko je osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah,« je dejal njen trener Jon Rudd. Nasmešek do ušes je imela tudi svetlolasa najstnica: »Zlata kolajna na svetovnem prvenstvu je bila le češnja na torti izjemnega leta. S svetovnim rekordom sem izpolnila svoje sanje.«

Trener najboljši prijatelj in zaupnik

Ruta Meilutyte na novinarska vprašanja odgovarja v tekoči angleščini, a je precej redkobesedna, kar je značilno za mlada dekleta, ki še niso povsem vajena nastopov pred kamero. Bistveno bolj jezik teče njenemu trenerju Ruddu, ki dobro ve, kakšen material ima v rokah: »Prepričan sem, da lahko Ruta postane najboljša plavalka v prsnem slogu vseh časov. Veliko bo odvisno do nje, kako lačna bo zmag. Precej se namreč lahko dogodi v življenju, še posebno pri tako mladem dekletu. Ne samo zdaj do olimpijskih iger v Riu, ampak tudi v obdobju med Riom in igrami leta 2020. Kar lahko naredim jaz, je to, da ji stojim ob strani in ji ponudim vrhunske pogoje za delo.«

Razlog za odlično znanje angleščine tiči v tem, da Ruta Meilutyte že od leta 2010 živi v Angliji. Tam je končala osnovno šolo, zdaj pa redno hodi v srednjo šolo. Z usklajevanjem šolskih in plavalnih obveznosti nima težav, saj je šola v Plymouthu povsem prilagojena plavalnim treningom. Ves čas, od kar živi na Otoku, nad njo bdi trener Rudd. »On je moj trener, prijatelj in zaupnik. Z njim preživim največ časa. Z mano je vsaj dvakrat na dan na treningu, včasih pa imava tudi sestanke. Zna biti zabaven, a ko sva na tekmah, časa za šale ni,« je rekla mlada Litovka.

Ni vzela britanskega državljanstva

Zdaj se Ruta Meilutyte domov vrača samo še za posebne priložnosti, denimo, ko jo na sprejem povabi predsednica države Dalia Grybauskaite, ali pa litovski premier Algirdas Butkevičius. »Čeprav ne živi več med nami, je Litva še vedno v njenem srcu, ona pa v naših mislih. Njena moč in samozaupanje sta združila vso državo, o Litvi pa znova govori ves svet,« je pred dnevi dejala predsednica Dalia Grybauskaite. Blažen v ženski družbi je bil premier Algirdas Butkevičius, ki je pristavil: »Tekmecem ni pustila nobenih možnosti. S svojimi uspehi je prebudila zaspano Litvo.«

V Veliki Britaniji so ji že ponujali britansko državljanstvo, kar pa je Ruta Meilutyte zavrnila. »Res je, da sem v Veliki Britaniji dobila vrhunskega trenerja in vrhunske pogoje, toda v mojem srcu je samo Litva,« je dejala Ruta, ki se je rodila v drugem največjem litovskem mestu Kaunasu.

Ko je lani osvojila olimpijsko zlato, jo je ob vrnitvi v državo pričakala skoraj vsa Litva. »Bilo je noro. Neposredno z letališča so me odpeljali v središče mesta, ki je bilo povsem polno, vsi pa so čakali name. Bilo je noro,« se mlado dekle spominja lanskega poletja. »Kar malo čudno sem se počutila. Pred olimpijskimi igrami ni nihče vedel zame, nato pa so me vsi ustavljali na ulici.« Kljub temu dobro ve, kateri šport je v Litvi najbolj priljubljen: »Jasno je, da bo košarka v Litvi vedno na prvem mestu. Tudi sama jo rada spremljam.«

Mama ji je umrla pri štirih letih

Čeprav Ruta v svojih najstniških letih živi svoje sanje, pa je bilo njeno zgodnje otroštvo vse prej kot veselo. Ko je imela zgolj štiri leta, je umrla njena mama, ki jo je na prehodu za pešce zbil avto. Vsi v družini pravijo, da je Ruta odlične fizične predispozicije podedovala po mami, a ko je prvič pri sedmih letih skočila v bazen, je skoraj utonila. Ravno zato je želela dokazati, da je plavanje pravi šport zanjo.

Družino s tremi otroki – Ruta ima še dva starejša brata – je moral preživljati oče Saulius Meilutyte, ki je specialist za nego invalidov. Dober zaslužek je našel na Otoku v Plymouthu, za otroke pa je skrbela babica. Del oskrbe z invalidi je Saulius Meilutyte opravljal tudi v bazenih plavalnega kluba Plymouth, kjer je spoznal trenerja Jona Rudda. Vprašal ga je, ali lahko na preizkušnjo pripelje svojo hčerko. Vse ostalo je zgodovina.