Imamo prestolonaslednika!

Kraljevskemu domu Karadjordjevićev se je rodil nov član, ki je po ustavi in štatutih kraljevskega doma kot prvorojenec prestolonaslednik, torej naslednik kralja Aleksandra v državi Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Sedanji kralj Aleksander se ni hotel oženiti, dokler ni bil obstoj naše države mednarodno vsestranski in do zadnje pičice popolnoma zasiguran. Za to se je pred ovršenjem ustave govorilo, da bi bili v eventuelnem slučaju nasledniki prestola princezinja Jelena, njen sin Vsevlad, stric sedanjega kralja princ Arzen ali pa Arzenov sin princ Pavle. Z ustavo ni bila ta kombinacija onemogočena, ker ustava ne določuje, da bi si kralj ne smel določiti ženskega naslednika postranske linije.

Lani se je oženil kralj Aleksander z romunsko princezinjo Marijo. Iz tega zakonitega zakona se je sedaj rodil moški potomec, ki je že po ustavi določen za prestolonaslednika. S tem je za kraljevski dom Karadjordjevićev rešeno prestolonasledniško vprašanje.

Narodi države želijo zdravje materi kraljici in novorojenemu prestolonasledniku!

Belgrad, 6. sept. (Izv.) Med 1.30 in 2.55 je rodila kraljica Marija dete moškega spola. – Tako mati kakor dete sta zdrava. V Belgradu se vrše radostne manifestacije množice.

Belgrad, 6. sept. (Izv.) Iz dvorskih krogov doznajemo, da se bo novorejenemu prestolonasledniku dalo ime Peter.

KRALJ NARODOM.

Belgrad, 6. sept. (Izv.) »Službene Novine« objavljajo sledeče:

Svojemu milemu narodu!

Nj. Vel. kraljica Marija je danes zjutraj, dne 6. septembra porodila živo moško dete, ki postaja po določilih člena 56. naše državne ustave moj naslednik prestola kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev z vsemi pravicami, ki mu pristojajo po ustavi in zakonih države.

Ko objavljamo to radostno vest svojim dragim narodom, Srbom, Hrvatom in Slovencem ter vsem ostalim državljanom naše kraljevine, jim pošiljamo Svoj kraljevski pozdrav!

Dano v Belgradu na kraljevskem dvoru dne 6. septembra 1923.

Aleksander I., l.r.

DRŽAVNI AKT O ROJSTVU.

Belgrad, 6. sept. (Izv.) Danes je bil objavljen državni akt sledeče vsebine:

Podpisani, pozvani od Nj. Vel. kralja Srbov, Hrvatov in Slovencev Aleksandra I., ki prisostvujejo ob porodu Nj. Vel. kraljice Marije, so se sestali dne 6. septembra 1923 na kraljevskem dvoru v Belgradu ter se prepričali, da je Nj. Vel. kraljica Marija, soproga Nj. Vel. kralja Srbov, Hrvatov in Slovencev Aleksandra I. rodila živo moško dete danes, dne 6. septembra ob 2.55.

.

IZVID ZDRAVNIKOV.

Belgrad, 6. sept (Izv.) Zdravniki so izdali danes sledeči izvid:

Nj. Vel. kraljica Marija je danes, dne 6. septembra 1923 ob 2.55 uri rodila živo moško dete. Porod je potekel normalno. Stanje kraljice-matere in deteta je vrlo dobro.

Prof. dr. Aničič, l.r., dr. Kohen, l.r., dr. Zdravković, l.r.

KRSTNI BOTER.

Belgrad, 6. sept. (Izv.) Krstni boter novorojenemu prestolonasledniku bo vojvoda York, ki je bil kum našemu kralju pri njegovi poroki.

PROSLAVA V BELGRADU.

Belgrad, 6. sept. (Izv.) V taborni cerkvi je bila danes slovesna služba božja, ki jo je opravil patrijarh Dimitrije. Svečani službi božji so prisostvovali kralj Aleksander v spremstvu kneza Arzena in princa Pavla, vsi ministri, vsi v Belgradu navzoči poslanci narodne skupščine in vsi visoki državni dostojanstveniki in generaliteta. – Belgrajska občinska uprava je imela svečano sejo, na kateri je imel predsednik občine g. Marjanović slavnosten govor. Občinski odbor je sklenil podariti Materinskemu društvu znesek 150.000 Din.

MANIFESTACIJE V BELGRADU.

Belgrad, 6. septembra. (Izv.) Povodom rojstva prestolonaslednika je ves Belgrad v zastavah. Trgovine in delavnice so zaprte. Borza danes ni delovala. Ob 8. uri zjutraj je bil obhod kraljeve garde z godbo na čelu po mestu. (...)

Slovenec, 7. septembra 1923