Čeprav nameravajo Hrvati enostavno prevzeti poslovno stavbo Dinersa na Dunajski cesti v Ljubljani, veliko večino zaposlenih in njegove donosne stranke, s starim Dinersom nočejo imeti nobenega opravka. Tako kljub razrešitvi problema ostaja grenak priokus, saj bodo v celoti poplačani le trgovci, ki bodo s Hrvati podpisali pogodbo o najmanj enoletnem sodelovanju. Vsem drugim svetujejo, naj terjajo Lovšetov Diners, v katerem so verjetno ostali le Lovšetovi dolgovi, saj so ostalo premoženje pobrale poslovne banke.

Kartice ne delujejo od 17. maja letos. Kdaj boste znova uradno zagnali poslovanje?

Upamo, da bo do konca tega meseca že možno plačevati z novo kartico Diners Club. 20. avgusta bodo poslane pristopne izjave in neaktivirane kartice. Ko jih bodo prejemniki podpisane vrnili, se bo kartica Diners Club aktivirala.

Je franšizi Diners v Slovenji sploh še možno povrniti nekdanji ugled?

Menimo, da je Diners Club International že z načinom reševanja nastale situacije v Sloveniji pokazal, da je zaupanja vreden partner.

Kolikšen izpad prihodkov bo doživela franziša Diners zaradi vseh teh težav? Krovna družba je v letu 2012 ustvarila okoli 13 milijonov evrov prihodkov, odvisno podjetje DC Finance, ki se je ukvarjalo z obročnim plačevanjem, pa dva milijona evrov.

Težko je podati oceno, saj je trenutno naš glavni cilj pripeljati nazaj najpomembnejše poslovne partnerje in tudi čim več dosedanjih uporabnikov kartice Diners Club. Sočasno se odvijajo aktivnosti za pridobivanje novih članov, da bi v najkrajšem času začeli poslovati dobičkonosno.

Koliko jih pričakujete v letu 2014, ko boste normalno poslovali? Bo to 25 odstotkov manj v primerjavi s starim Dinersom, morda več?

Ne poznam natančno vseh številk o starem Dinersu. Do konca leta načrtujemo pridobiti 50.000 članov (prej jih je imel Diners okoli 80.000, op. p.), po tem pa načrtujemo od 15- do 20-odstotno letno rast.

Potemtakem v Sloveniji vidite priložnost za rast?

Zagotovo je slovenski trg razvit, na njem obstaja velika kartična ponudba. Kljub temu obstaja prostor za rast. Zanašamo se na svoje pretekle izkušnje, pozitiven je tudi odziv prodajnih mest in dosedanjih članov. Na tej podlagi pričakujemo rast in dolgoročno uspešno poslovanje.

Koliko je vredna franšiza Diners v Sloveniji?

Vredna je natanko toliko, kolikor se lahko z njo ustvari. Dodatno vrednost nam pomeni dejstvo, da gre za sosednji trg. Do sedaj so bili naši člani na Hrvaškem omejeni pri uporabi svojih kartic v Sloveniji in zato smo se tudi odločili za širitev na slovenski trg. Da jim omogočimo dodatno ponudbo.

Po Agrokorjevemu prevzemu Mercatorja naj bi si Lovše, ki je lobiral pri poslu, obetal prevzem Mercatorjeve Pika kartice. Se morebiti tudi vi zanimate zanjo?

Tudi mi smo slišali te govorice. Seveda bi bilo to za nas lahko zanimivo, toda potrebno je poiskati skupni interes. Za zdaj je težko kar koli reči.

Če se ne motim, bodo najmanj leto dni po pogodbi veljali stari pogoji za trgovce? Kaj pa potem? Boste od trgovcev zahtevali plačilo drugačne, višje provizije?

Višina provizije je stvar dogovora s poslovnimi partnerji. Normalno je, da se s trgovci pogajamo o njej. Med drugim pri tem upoštevamo tveganje neplačila in plačilni rok. Postavljen rok enega leta pa je del skupnega dogovora, po katerem morajo trgovci skleniti novo pogodbo, če želijo dobiti poplačane terjatve do družbe Diners Club SLO in DC Finance. V nasprotnem primeru Diners Club International tega ne bo poravnal. Zaveza trgovcev v tem primeru je, da sklenejo pogodbo za najmanj eno leto.

Boste spreminjali provizijo?

Če bomo trgovcem takoj nakazovali denar in prevzemali nase tveganje neplačila uporabnikov kartic, bo zaračunana provizija vsekakor drugačna. Pripravljeni smo z lastnimi sredstvi financirati trgovce, seveda pa se lahko ti odločijo tudi, da bodo sami financirali svoje kupce. Po dogovoru sta možna oba modela.

Ampak varnejši model bo dražji za vas in posledično tudi višja provizija?

Res je. Kljub temu pri trgovcih obstaja zelo velik interes po tem modelu financiranja. Očitno so v teh kriznih časih spoznali pomen plačilne discipline oziroma varnosti terjatev.

Koliko trgovcev se je že odločilo za podpis nove pogodbe in kolikšen promet obrnejo? Gre tudi za Mercator, Spar, Merkur, Tuš in druge velike trgovce?

V prvih desetih dneh po začetku postopkov za poplačilo obveznosti do trgovcev so bili v izplačilo dani nalogi za poplačilo 568 trgovcev. Sporazum o sodelovanju pa je vrnilo že 628 trgovcev. Kateri so to, ta trenutek ne vem, bomo pa te podatke objavili na spletu, tako da bodo člani vedeli, katera prodajna mesta znova sodelujejo z nami.

Kaj se bo zgodilo s starim Dinersom in terjatvami tistih trgovcev, ki niso hoteli podpisati nove pogodbe?

Vsak trgovec se mora sam odločiti, ali bo sodeloval z nami ali pa bo zahteval vračilo sredstev od družb Diners Club SLO in DC Finance.

So se banke v starem Dinersu že poplačale?

S tem nismo seznanjeni. Naš pogoj za vstop na slovenski trg je bil poplačilo vseh obveznosti do trgovcev.

Bo šel stari Diners v stečaj ali v likvidacijo?

Ne vem. Družba Diners Club SLO ima svoje poslovodstvo in banke financerke, tako da je to stvar njihove odločitve. Erste Card je novo podjetje, ki ponovno vzpostavlja sistem kartične sheme Diners Club v Sloveniji in z njimi ni poslovno povezano.

Osebno ste bili odgovorni za izvedbo skrbnega pregleda poslovanja družbe Diners Club SLO. Kaj je pokazal?

Da je njena osnovna dejavnost dobičkonosna in da imajo zaposleni potrebna znanja za učinkovito kartično poslovanje. Torej osnovna dejavnost pri Dinersu nikoli ni bila problem, zato smo se tudi odločili za prevzem franšize. Začenjamo od začetka, v naših knjigah je ničelni saldo. Tako da verjamem, da bodo tudi člani videli razliko med starim in novim Dinersom, predvsem v načinu njegovega delovanja.

Kdo bo poravnal dolgove, ki jih je nakopičil Lovše? So to banke ali ameriški Diners Club International?

Kar se tiče Lovšetovih dolgov, s tem nismo seznanjeni. Glede obveznosti do prodajnih mest, pa je stvar dogovora med vpletenimi stranmi, ki jim je razrešitev problema tudi v interesu. Gre za poslovne banke, Erste Card Club in predvsem franšizodajalca Diners Club International. Pobudo je imel slednji, ki je tudi omogočil model, po katerem bodo prodajna mesta v celoti poplačana.

Koliko zaposlenih boste prevzeli od starega Dinersa in na katerih področjih? Gre res za 40 do 60 ljudi?

Kadri starega Dinersa so nedvomno zanimivi za nas, saj imajo specifična znanja, obvladajo posel brez predhodnega usposabljanja in izobraževanja. To je za nas zelo pomembno, saj le tako lahko v najkrajšem možnem času vzpostavimo celotno infrastrukturo za začetek poslovanja. Zagotovo bomo iskali kadre v starem Dinersu, kot tudi drugod. Do konca leta predvidevamo, da bo v Erste Card zaposlenih okoli 60 ljudi.

Kaj pa višji menedžment? Direktorju družbe Diners Club SLO je pri prodaji svetovala tudi Simona Dimic, nekdanja šefinja kabineta premierja Boruta Pahorja.

O konkretnih imenih ne bi govoril. Del menedžmenta je predviden, da bo ostal pri nas, z drugimi pa se še pogovarjamo o morebitnem nadaljnjem pogodbenem sodelovanju. Kot sem že poudaril, iščemo strokoven kader z izkušnjami na področju kartičnega poslovanja.