Nizozemci po svoje?

Pa so sneli tablico z zvezdicami, tujci pa so prinesli svoje priznanje. Zoover je mednarodna agencija, ki ocenjuje turizem, tudi kampe. In Trnovcu so dali priznanje kot enemu najboljših kampov v Sloveniji. Teranovi so ponosni in imajo tudi za kaj biti: turistična kmetija in prostor za kampiranje imata teniški igrišči, kozolec za počivanje v senci, brezhibno urejene sanitarije in – nobene gneče: »Veste, pri nas je kakih 50 prostorov, do 200 gostov. Res so letos in lani Nizozemci v veliki večini. Uživajo v miru, nekateri niti elektrike ne potrebujejo, zanje je to nepopisen užitek. Obdaja jih voda, vse je urejeno in čisto, plačajo pa 6 evrov na dan na osebo,« pripoveduje Marija Teran, s kampom pa si daje opravka vsa družina in vnučki bosta zagotovo kmalu vse vedeli o tem, kako je treba poskrbeti za goste. Ko je pretilo neurje zadnje dni, so opozorili svoje goste in so vsi vozila shranili pod streho gospodarskega poslopja. Ni v ceni in ponudbi, a še kako dokazuje, kako so turizem v praksi dojeli pri Trnovcu.

Najbolj jim koristi reklama od ust do ust, pravijo. Toda nizozemsko priznanje je privabilo nove goste tudi letos. Našega priznanja še nimajo... Pač pa k njim pripelje prikolice tudi več kot deset slovenskih ljubiteljev Trnovca in njegovih prednosti. Letno to znese okoli 1800 nočitev, dejansko pa je prava sezona od junija do septembra, prava konica pa prav zdaj. Varčevanje se pozna po tem, da si gostje manjkrat zaželijo še domačih dobrot turistične kmetije, ki že na zunaj deluje kot iz škatlice. In če je pač treba slediti predpisom in niso več kamp uradno, je sprehod po »prostoru za kampiranje turistične kmetije« tudi priložnost za anketo med gosti. Kar tri četrtine jih je bilo Nizozemcev, poudarili pa so predvsem red in čistočo, lepote in mir, izhodišče za izlete, gostoljubnost.

Trnovc pri Dupljah je primer, kako so si na kmetiji pred desetletji izbrali turizem za dodatno dejavnost. »Od tega ne bi mogli živeti, pomaga pa pri skupnem dohodku!« trdi Marija Teran in je nič ne moti, če jih bolj cenijo v tujini kot doma. »Veste, največje priznanje je, če nas gost priporoči drugemu ali se ponovno vrne,« je dodala.