Pri tem ne gre spregledati, da se bodo vse pomembnejše tekme in sploh vse tekme slovenske reprezentance na evropskem košarkarskem prvenstvu začenjale ob 21. uri. To v praksi pomeni, da se bodo morali ljubljanski navijači, ki si bodo omislili spremljanje tekme v priljubljenem baru v domačem rajonu, ob polčasu presesti v notranje prostore lokala. Kar pa bo glede na letni čas težko prebavljivo. Še manj verjetno je, da bodo med 15-minutnim odmorom namesto analiziranja prvega polčasa ob pivu lovili avtobuse in taksije ter drli v strogo središče mesta, da bodo lahko na svežem zraku pogledali tekmo do konca. Verjetnejši scenarij je, da bodo tisti, ki jim vsakodnevni odhodi v središče mesta niso pogodu, obsedeli ob domačem televizorju in s tem še ženskemu delu družine pokvarili večer. Hkrati s košarkarskimi navdušenci bodo ob največjem športnem dogodku v samostojni Sloveniji kratko potegnili tudi gostinci, ki nimajo lokalov v posvečenem delu mesta. Ironično, tudi lokali nasproti dvorane Stožice v bežigrajskem naselju BS3 bodo morali goste s svojih vrtov poditi že ob desetih zvečer, po zadnji večerni tekmi pa žejnim navijačem iz dvorane ne bodo mogli postreči pijače niti v lokalu. Podoben režim se obeta tudi v lokalih v neposredni bližini Hale Tivoli.

Namesto da bi celo mesto dihalo s športnim dogodkom, ki mu v rodni grudi bržčas nikoli več ne bomo priče, se gostinci zunaj mestnega jedra in njihovi »lokalpatriotski« gostje počutijo diskriminirane. A na mestni občini se ne dajo in dušebrižne predpise argumentirajo s spanca željnimi občani, ki zahtevajo ob desetih zvečer »popoln mir in čisto tišino«. So Ljubljančani res nekaj posebnega? Potrebujejo več spanja in temeljitejši mir kot prebivalci drugih slovenskih mest? Bo nemara v Ljubljani potekalo evropsko prvenstvo v spanju?

Na Jesenicah, v Kopru in Celju, kjer se bodo septembra prav tako potile najboljše košarkarske ekipe stare celine, lahko gostinski vrtovi v stanovanjskih naseljih – tudi ko ni prvenstva – obratujejo bistveno dlje kot v prestolnici. V času Eurobasketa bodo oblastniki vsem lokalom še podaljšali obratovalni čas. Podobne geste napovedujejo tudi v drugih večjih slovenskih mestih. Mar tam živijo zombiji? Velenjčani so po ljubljanskih kriterijih pravi vesoljci, saj bodo lahko med košarkarskim spektaklom posedali v gostinskih lokalih 24 ur na dan.

Dragi ljubljanski župan, čas je, da prenehate ugajati samo najglasnejšim – nespečim nergačem, ki nimajo svojega življenja in drugega dela, kot da na občino naslavljajo peticije z zahtevami po vseh možnih prepovedih. Ljubljana ni samo njihova in Ljubljana ni samo središče mesta, kot ste slišali že mnogokrat. Ljubljana bi morala biti tolerantna do najrazličnejših želja in navad svojih prebivalcev, ne pa da je zastavonoša restriktivnih predpisov. Tisti, ki kličejo policijo ob vsakem malce glasnejšem škripanju gum, pa naj razmislijo o selitvi iz urbanega okolja v ruralno, denimo v bližnjo občino Log - Dragomer, kjer je med 22. in 6. uro prepovedano celo kikirikanje petelinov.