Tradicionalno mocarelo pripravljajo iz bogatega bivoljega mleka (mozzarella di Bufala), takšna je še danes najbolj cenjena, pozneje so jo začeli izdelovati tudi iz pustejšega kravjega mleka (mozzarella fior di latte). Obstajajo še nekatere različice, denimo prekajena (mozzarella affumicata). Poleg sveže, ki jo surovo postrežejo prvi dan po izdelavi, obstaja še sušena različica. Takšna je idealna za pripravo pic in lazanj, medtem ko se povsem sveža odlično ujame s svežim paradižnikom, baziliko in dobrim olivnim oljem. Kakor številni drugi siri pa se mocarela izkaže še v različnih drugih jedeh. Najbrž najbolj neotesan, a vseeno okusen način priprave utegne biti paniranje, za veliko boljšo jed pa rahlo popečemo naoljene rezine jajčevcev, vanje zavijemo rezine mocarele in rezine paradižnika ter liste bazilike ter vse skupaj popečemo le toliko, da se sir prične topiti. Za bolj lačne pa pripravimo jed po spodnjem receptu.

Testenine z mocarelo, paradižnikom in grahom

Potrebujemo 350 g peresnikov ali navadnih makaronov, 300 g zrelega paradižnika, 200 g svežih grahovih zrn, 1 večjo mlado čebulo, 6 žlic olivnega olja, 50 g parmezana, 120 g mocarele, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 šopek bazilike.

V velikem loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponev denemo štiri žlice olivnega olja in sesekljano čebulo, pristavimo in svetlo opražimo. Dodamo na majhne koščke narezan paradižnik in grah ter vse skupaj počasi kuhamo 20 minut. Plitev pekač namažemo s preostalim oljem. Krop za kuhanje testenin posolimo in vanj stresemo peresnike ter jih skuhamo na zob. Tik pred koncem kuhanja omake baziliko skupaj z nekaj soli drobno sesekljamo, to ji bo ohranilo zeleno barvo, in dodamo omaki. Popramo, zmešamo in odstavimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Medtem mocarelo odcedimo in narežemo na drobne kocke. Kuhane testenine odcedimo, jim primešamo tretjino nakockane mocarele in polovico nastrganega parmezana. Polovico testenin s sirom stresemo v naoljen pekač. Pokapljamo s polovico preostale omake ter potresemo z manjšim delom preostale mocarele. Posujemo s preostalim parmezanom, na vse skupaj pa stresemo preostale testenine. Pokapljamo jih s preostalo omako in potresemo s preostalo mocarelo. Pekač za dobrih deset minut potisnemo v pečico, da se jed po vrhu zlato rumeno obarva. Postrežemo kot toplo predjed, skupaj s solato pa kot samostojno jed. Ne pozabimo na vino.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.