Damir, kaj lahko poveste po takšni smoli?

Na svetovnem prvenstvu sem dokazal, da sem... med najboljšimi štirimi na svetu (smeh). Žal nisem imel sreče. Za štiri stotinke sem izgubil dve kolajni. Počutil sem se dobro in užival v plavanju, a jasno je, da sem zdaj razočaran. V obeh disciplinah pa sem plaval nove osebne rekorde in to z velikim napredkom.

Bi lahko izpostavili kaj pozitivnega?

Predvsem sem zadovoljen s stometrsko razdaljo, kjer sem v zadnjem letu napredoval v sam vrh. Gre za olimpijsko disciplino, v Riu pa imam visoke cilje. Dosti bolje je, da se mi je ta smola zgodila zdaj in ne čez tri leta na olimpijskih igrah.

Bo to razočaranje postalo večja motivacija za prihodnost?

Zdaj sem še bolj lačen osvajanja kolajn. Že na naslednji tekmi bom dokazal, da se ne borim samo za tretje in drugo mesto, ampak tudi za zmago. Ta četrta mesta so me tako razjezila, da se bom zdaj na vsakem treningu spomnil, kako grozen občutek je, ko si četrti.

Kje pa ste izgubili to nesrečno stotinko?

Če bi si obril brke, bi mogoče plaval za stotinko hitreje (smeh). Plavanje v finalu je bilo sicer podobno tistemu v polfinalu, le s to razliko, da v finalu nisem povsem dobro ujel frekvence zavesljaja. V finalu sem imel ob sebi dva tekmovalca, ki sta me prehitela, kar se pozna pri valovih. Ob zaostanku pa se vedno skušaš približati, kar včasih narediš preveč na silo.

Vidi se, da niste izgubili smisla za humor.

Še vedno se lahko malce pošalimo. Če bi plaval slabo, bi bil bistveno bolj razočaran, takšna smola pa se lahko zgodi vsakemu športniku. Eni se poberejo, drugim pa pade vse dol. Zase sem prepričan, da imam še veliko volje. Dve četrti mesti me zagotovo ne bosta zmedli. Hočem dokazati, da spadam na zmagovalni oder.

Kje imate največ rezerv?

Skok sem popravil, vendar še vedno ni dovolj dober. Predvsem na 50-metrski razdalji vsi konkurenti skačejo izjemno. Rezerve imam tudi v tehniki in moči. Naučiti se moram tudi, kako na stometrski razdalji razporediti moči. V Barceloni sem prepočasi začel, a mi je zato ostalo veliko moči za drugi del dirke. Bolje bi bilo, če bi začel malce hitreje, pa čeprav bi bil nato ob povratku na cilj malce počasnejši.

Četrto mesto na stometrski razdalji je potrditev, da je na olimpijskih igrah marsikaj mogoče.

Ravno to je bil letošnji cilj – da se prebijem med najboljše na 100 prsno. Zdaj vidim, da lahko čez tri leta posežem tudi po kolajni. Lani sem na olimpijskih igrah izpadel že pred polfinalom, zato sem začel razmišljati, da mogoče nisem tako dober, da bi plaval v finalu olimpijskih iger. To se je spremenilo na svetovnem prvenstvu. Dobil sem nova krila in verjamem vase.

Pa boste imeli dovolj podpore?

S kopalkami nimam več nobenih problemov, saj sem podpisal pogodbo z znamko Head, kjer so zelo zadovoljni z mojim plavanjem. Pravijo, da imajo z menoj velike načrte. Res pa je, da nimam drugih sponzorjev. Upam, da so v Sloveniji zdaj spremljali moje plavanje in se bo našel kdo, ki bo zainteresiran zame. Jaz bom z veseljem treniral naprej. Problem z denarjem je tudi na plavalni zvezi, kjer nas v Sloveniji ne morejo podpirati tako kot v tujih reprezentancah.