Kot smo poročali lani med evropskim prvenstvom v Helsinkih, Kristina Žumer živi in dela v finski metropoli. Na Finskem se ji delo znanstvenice izteka, v kratkem pa se bo preselila na novo lokacijo. Trenutno je najbliže odhodu v Anglijo v Oxford, možno pa je tudi, da bo svojo znanstveno pot nadaljevala v Nemčiji. V zadnjem desetletju svoje raziskovalno delo večinoma opravlja v tujini, tako da bo očitno minilo še nekaj časa, preden bo v Ljubljani, kjer je leta 2004 diplomirala na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer biokemija, spet prijela epruveto. Doktorica znanosti je po diplomi svojo pot nadaljevala v San Franciscu, kjer je na kalifornijski univerzi UCSF delala dobrih pet let, v Helsinke pa se je preselila decembra 2009, kjer je delala v najetem laboratoriju finskega profesorja Kalleja Saksela.

Atletinja Massa je v tej sezoni navdušila na evropskem ekipnem prvenstvu v Kaunasu, kjer je s časom 11,50 v sprintu na 100 m dosegla osebni rekord. Odlična je bila tudi minuli konec tedna na državnem prvenstvu v Celju, kjer je postala državna prvakinja na 100 in 200 m, v tej sezoni pa je bila tudi udeleženka sredozemskih iger v Mersinu.

Kristina Žumer ima razlog, da je ponosna na svoje športne dosežke, a v pogovoru da hitro vedeti, kaj so njeni prioritetni življenjski cilji. »Seveda sem lahko ponosna, saj sem na državnem prvenstvu s časom 11,55 dosegla svoj tretji najboljši rezultat v karieri. Zakaj mi gre bolje v starejših letih? Dejavnikov je več. Prvi je ta, da sem imela več let težave s poškodbo bicepsa. To se je dogajalo v letih, ko sem bila fizično najbolje pripravljena. V zadnjih dveh letih se počutim bolje. Izboljšala sem start. Moram pa priznati, da treniram manj, kot sem nekoč. Posvečam se kvaliteti vadbe in se ne obremenjujem z drugimi, ki vadijo več. Natančno vem, kaj moram na treningih storiti,« pojasnjuje ključ do napredka v zrelih letih Kristina Žumer.

V najkrajšem sprintu je znanstvenici zmanjkalo 14 stotink do norme za nastop v Moskvi. Kljub temu bodo Žumrovi v Moskvi, saj je njen brat Jan izpolnil normo za sprint na 200 m. »Verjamem, da bi lahko dosegla tudi normo za svetovno prvenstvo, toda v tem primeru bi se mi moralo dejansko vse poklopiti. Vso sezono bi morala imeti srečo z vetrom, zunanja temperatura pa bi morala biti v optimalnih razmerah okoli 27 stopinj Celzija. Za športni cilj sezone sem si postavila izpolnitev norme za nastop na sredozemskih igrah in to sem tudi dosegla,« odgovarja Kristina Žumer, ki o športni prihodnosti noče razmišljati. Pravi, da si je postavila zelo kratkoročne etapne cilje. Glede na to, da ima atletiko rada, bo bržčas vztrajala na svoji poti ter imela odprto pot do izpolnitve norme za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Zürichu. Če bo le imela na novi lokaciji ustrezne razmere za vadbo.

»Verjamem, da sem v poslu, ki ga opravljam, vsaj tako dobra kot v atletiki. Ponudila se mi je nova velika priložnost, da še izpopolnim znanje in si pridobim dodatne izkušnje. Sem zelo ambiciozna,« priznava državna sprinterska prvakinja.