Stopala so šopek senzoričnih nevronov, ki vneto iščejo občutke. Vsak najmanjši dražljaj bo švignil skozi celoten živčni sistem do možganov, kjer se bo podatek katalogiziral. S preobremenitvijo lahko sprožimo krč vsega telesa, pa četudi je to samo žgečkanje. Stopala so nadzorna plošča, le obraz in dlani se lahko primerjajo z njimi, ko govorimo o sposobnosti neposrednega prenašanja do možganov. Če hočete zaznati prefinjeno lastnost mivke, so nožni palci prav tako dobro opremljeni kot ustnice ali blazinice prstov na rokah. Iz tega izhaja verjetno tudi najuspešnejša mučilna tehnika, imenovana bastinado – tepež po stopalih.

Če v središče svoje pozornosti postavimo stopala, vemo, da z njimi stojimo na zemlji in jo objemamo, z njimi hodimo, tečemo, plešemo, skačemo in pridemo na cilj. Človeška stopala so miniatura naše prisotnosti. Oblika, velikost, črte, ki se rišejo, stopalni lok in obline, bolečine ter spremembe so sporočila, ki govore o nas. Masaža stopal je kot inkubator za premagovanje bolečine, slabe volje, nespečnosti, sindroma izgorelosti in slabe prebave.

Življenje v čevljih nas dela počasne, debele, depresivne in bolne, kajti manjka nam stimulacija živčnih končičev. K obleki s kravato ne pristajajo bosa stopala, zato jih je dobro pregnesti, zdrgniti, pretipati, zmasirati, oviti in namazati, kajti najbolj primarno orožje človeka je hitrost lastnih nog.

To ni klic po razcvetu magične medicine, pri kateri pred bolnikom malo zaplešemo, naredimo nekaj žgalnih daritev, pokomuniciramo s tem ali onim božanstvom in preložimo odgovornost za njegovo zdravje v božje roke. Gre za premišljeno terapevtsko delo, ki nas vodi skozi odnos in odgovornost do lastnega zdravja.

Ena najstarejših tehnik lajšanja in odpravljanja bolečin

Refleksoterapija je ena najstarejših tehnik lajšanja in odpravljanja bolečin ter drugih težav, povezanih s človeškim zdravjem. Prvi zapisi kažejo, da so jo predpisovali že grški in rimski zdravniki (Platon, 375 pr. n. št.). Zapisi starih piscev (Alkemeon, 470 pr. n. št., Pitagora, 530 pr. n. št., Hipokrat, 440 p. n. š.) nam kažejo, da so zdravje in bolezen razlagali drugače, kot ju razumemo danes, pomenila sta jim odnos med stanjem telesa in duha. Zdravje se je povezovalo s prehrano, telesno aktivnostjo, počitkom, masiranjem in duševnimi aktivnostmi, kar na nas deluje kot na celoto in vpliva na stanje duha (zdrav duh v zdravem telesu).

Nikakor ne moremo mimo dveh zelo kompleksnih zdravilskih sistemov, ki sta nastala v daljni preteklosti in z vso vitalnostjo delujeta ter se uporabljata še danes. To sta kitajska tradicionalna in ajurvedska medicina. Obe vsebujeta znanja o refleksnoconski masaži in tudi zemljevidi refleksnih con ne odstopajo dosti od tistih, ki jih uporabljamo danes, ločujejo jih le filozofska in verska izročila.

Refleksnoconska masaža stopal je specifična tehnika različnih pritiskov na natančno določene refleksne točke na stopalu ali dlaneh, ki temeljijo na načelu, da so refleksne točke na stopalu povezane s posamičnim organom v telesu. Stopalo predstavlja mikrokozmos telesa, vseh organov, žlez in drugih telesnih delov, ki so na stopalu enako razporejena kot v telesu.

Takšna masaža se ne ukvarja samo s posamičnimi simptomi, organi ali boleznimi, temveč s človekom kot celoto, pri čemer njegovo zdravje predstavljata uravnoteženost in harmonija v notranjosti in z drugimi. Refleksoterapevt je kot posrednik, ki aktivira človekov potencial samozdravljenja.

V modernem času je refleksnoconska masaža postala umetnost dotika, zelo učinkovita terapija na širokem polju holistične medicine in obenem znanost. Znanost zato, ker temelji na poznavanju človeške psihe, delovanju živčevja in razumevanju delovanja organskih sistemov. Umetnost zato, ker je vsaka terapija stvaritev, pri kateri terapevt spretno uporabi svoje znanje, dinamiko dotika ter način dela in obenem ustvarja odnos med seboj in stranko kot entiteto in enkratnost.

Terapevti potrebujejo nacionalno poklicno kvalifikacijo

Refleksoterapija je oblikovana v samostojen poklic, terapevti pridobe nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) in njihovo znanje preverja državna izpitna komisija. Standardi zajemajo znanje refleksnoconske masaže stopal in dlani, znanja, ki povezujejo motnje na refleksnih točkah zob in organov, protibolečinsko tehniko ali nevrološko terapijo in metamorfno tehniko, ki krepi pretok življenjske energije.

Refleksnoconska masaža ni omejujoča in je ob pravilni uporabi primerna za vse ljudi. Tudi kot samoterapija je ob dobrem priročniku učinkovita kot prva pomoč ali samopomoč. Kontraindikacije so jasno določene in jih vsak usposobljen terapevt tudi pozna in prepozna. Terapevt lahko tako vidi človeka kot celoto in obenem izlušči delovanje organskih sistemov, funkcionalno povezanost posameznih organov in motnje v delovanju. Refleksoterapija je metoda, ki ima svoj namen, lasten način diagnostike in svoj cilj. Na telo deluje bazično, ustvarja homeostazo, dviguje energijsko raven počutja, krepi koncentracijo, ureja hormonski sistem, krepi imunski sistem in sprošča ter obenem poživlja. Uspešna je pri odpravljanju ali zmanjševanju bolečin, skrajšuje dobo okrevanja po operativnih posegih ali daljših bolezenskih stanjih ter je dober spremljevalec marsikateri kronični bolezni.