Nadškof Anton Stres je na novinarski konferenci dejal, da finančni zlom družb, povezanih z mariborsko nadškofijo, meče že več kot dve leti svojo senco na velik del življenja Katoliške Cerkve v Sloveniji in otežuje njeno poslanstvo v slovenski družbi.

»Glede na to, da sem v mariborski škofiji in pozneje nadškofiji imel nekaj časa pomembno mesto in vlogo, je padel del odgovornosti za to nesrečo tudi name. Iz tega dejstva so izhajali tudi odgovorni pri Svetem sedežu v Rimu, ki so mi v osebnem pogovoru 29. aprila letos sporočili povabilo papeža Frančiška, naj se odpovem službi ljubljanskega nadškofa metropolita. Dogovorili smo se, da bom to storil, ko bodo opravljene pastoralne dejavnosti, ki so bile v teku. Tako je od danes sedež ljubljanskega nadškofa metropolita izpraznjen,« je dejal.

Stres je izrekel še iskreno obžalovanje in se opravičil za svoj del odgovornosti pri tem, vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije. »Nikoli nisem trdil, da nimam nikakršne odgovornosti, vendar skupaj z nadškofom Turnškom odločno zanikava, da bi bila midva glavna krivca za razmere, ki so pripeljale do tega finančnega zloma. Odločitve, ki smo jih sprejemali na gospodarskem svetu mariborske škofije, tega niso povzročile. Odločitve, ki smo jih sprejemali na gospodarskem svetu mariborske škofije, tega niso povzročile. Škofija ni potopila Zvonov, ampak sta Zvonova potopila škofijo. Pri upravljanju Zvonov nisem sodeloval in to tudi ni bila moja pristojnost.«

Sedaj že nekdanji nadškof je v pokorščini papežu sprejel njegovo povabilo in se odpovedal vodenju ljubljanske nadškofije. „Želim in Boga prosim, da bi moj korak prispeval k temu, da bi Cerkev na Slovenskem spet začela uživati ugled, ki si ga zasluži,“ je zaključil.

Marjan Turnšek, ki je leta 2010 v mariborski nadškofiji začel opravljati službo nadškofa pomočnika in leto kasneje sprejel polno odgovornost zanjo kot ordinarij, je v izjavi dejal, da ga vse to neločljivo in soodgovorno povezuje z gospodarskim zlomom Nadškofije Maribor in reševanjem te težavne situacije. »Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da bi z domačimi in tujimi sodelavci kar najbolj omilili posledice; a, žal, iz različnih razlogov nismo bili uspešni. In prav v zavesti svoje soodgovornosti za nastalo situacijo in neusposobljenosti za učinkovito vodenje nadškofije v tej situaciji, verjamem, da bo moj odstop nasledniku omogočil neobremenjeno delovanje zaradi preteklih dogodkov in mu zagotovil večjo moralno avtoriteto znotraj in zunaj Katoliške Cerkve.« Tudi on se je vsem prizadetim opravičil za svoj del odgovornosti.

Janusz: Njun odstop je znak ljubezni do Cerkve

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz se je na tiskovni konferenci obema, sedaj že nekdanjima nadškofoma, zahvalil za opravljeno delo. »Izkazala sta veliko navezanost na Cerkev, poslušnost in ponižnost. Prosim, da njun odstop vzamete kot znak njune ljubezni do Cerkve,« je dejal nuncij. »Tako ne bo nobenih motenj naših odnosov v Svetim sedežem, nasprotno, to bo znak, da vedno delamo skupaj in delamo za izboljšanje Cerkve, kakor nas poziva papež Frančišek," je dejal nuncij.

Nuncij je današnji dan označil za »poseben«, je posebej poudaril, da »resnično ceni odnos obeh nadškofov«, ki sta sprejela poziv papeža Frančiška k odstopu.

Preberite tudi današnji članek Ranke Ivelje: Nadškofa Stres in Turnšek se bosta morala posloviti