Včerajšnjo literarno matinejo v Modrijanovi knjigarni so posvetili salvadorsko-nikaragovski pesnici in pisateljici Claribel Alegría, letošnji prejemnici mednarodne literarne nagrade KONS®, ki so jo pred dvema letoma ustanovile slovenske pesnice Taja Kramberger, Tatjana Jamnik in Barbara Korun. Omenjeno priznanje podeljujejo »za literarni opus, ki ima moč spreminjati pogled na svet, in za življenjsko držo, ki vključuje pokončnost, državljanski pogum in angažmaje v dobro vseh ljudi«, 89-letni nagrajenki pa jo je na februarskem Mednarodnem pesniškem festivalu v nikaragovskem mestu Granada izročila Taja Kramberger.

»Celotna poezija Claribel Alegría je neka mobilizacija tveganja,« pojasnjuje Krambergerjeva. »Gre za poskuse ženske, ki je skozi življenje spoznala marsikaj in katere emancipacija je potekala počasi; čeprav sprva ni bila socialno angažirana, se je to spremenilo po treh dogodkih, ki so jo na njeni življenjski poti presunili.« To so bili pomor kmetov v Salvadorju leta 1932, ki ga je sedemletna Claribel spremljala skozi okno na drugi strani ceste, kubanska revolucija in uboj salvadorskega nadškofa Romera, ki se je mimo vseh ideologij angažiral zoper tiranijo in zatiranje v Srednji Ameriki. »Po teh dogodkih je začela z večjo intenzivnostjo zbirati pričevanjsko literaturo, to je literaturo ljudi, ki po pisanju zgodovine s strani zmagovalcev običajno ostanejo iz zgodovine izključeni,« pojasnjuje Krambergerjeva. Dodaja, da Alegriine pesmi »niso samo socialno in družbeno angažirane, temveč je ogromno pesmi tudi nekakšnih redefinicij žensk v mitologiji, posamičnih fragmentov, kot jih ona vidi, zapletov, razmerij in tudi polemik«.

Ker doslej niti v slovenščino niti v druge slovanske jezike še ni bilo prevedeno nobeno delo te avtorice, so se ustanoviteljice nagrade odločile, da besedila zberejo v knjigi z naslovom Več kot zloščen kamen. Ta je izšla v sozaložništvu KUD Police Dubove in Zveze Modro-bela ptica, izbrane pesmi, prozo ter pričevanjsko literaturo pa je v slovenščino prevedla Taja Kramberger, ki je knjižici dodala tudi intervju z avtorico ter precej obširno spremno študijo. »V tej študiji je orisala življenje avtorice, njeno delo in tudi različne angažmaje,« je dodala Tatjana Jamnik, Barbara Korun pa pripominja, da je angažiranost razvidna tudi iz samih pesmi, ki so jasne, preproste, a hkrati globoke in kompleksne. »V njih ni samo jeza, ni samo žalost, ni neka površna lahkotnost, ampak je vse združeno, prepleteno, torej res celovito. Take poezije so strašno redke,« je prepričana.

Krambergerjeva je še dodala, da je Claribel Alegría kljub svoji visoki starosti nadvse vitalna; to vitalnost, pravi, izredno tankočutno prepleta v svojo poezijo, popolnoma jasno pa jo bralcu poda v njeni naslednji kratki pesmi: »Nočem biti večna. Večnost me teži. Hočem biti živa, medtem ko živim.«