Odločno proti

Razlog za selitev poslovalnice je (tudi) varnost. Kot nam je sporočila Irena Čebulj, je lokacija zaradi dotrajanega in zapuščenega objekta neprimerna, obenem pa je bančna poslovalnica tudi izrazito izpostavljena. V Gorenjski banki ocenjujejo, da prednosti bančne poslovalnice za prebivalce Stražišča ne odtehtajo tveganj glede varnosti. Zato bodo poslovalnico v avgustu preselili na Savski otok, v nakupovalno središče. Zavedajo se težav zlasti starejših komitentov banke. Skušali so poiskati boljšo lokacijo v Stražišču, a pri tem niso bili uspešni. Nasploh na desnem bregu Save v bližnji okolici ni samostojne poslovalnice nobene banke, ena deluje v okviru pošte.

Predsednik KS Stražišče je Jure Kristan, sicer tudi mestni svetnik SDS. Ko so izvedeli za načrtovano selitev, so ji nasprotovali, skušali pa so pomagati tudi z iskanjem boljše lokacije: »Predlagali smo dve, a očitno nista ustrezni in iz tega ni bilo nič. Velika škoda je, da banka Stražišče zapušča, Savski otok le ni tako blizu, da bi bila banka vsem enako dosegljiva,« je strnil dosedanje dopisovanje in dogovore z Gorenjsko banko. Stražišče pa morda tudi zaradi dveh zaporednih in odmevnih ropov ter strelskega obračuna med domačini v zadnjem času ni več idilično predmestje.

V Stražišču in kar blizu banke sicer prebiva predsednica vlade Alenka Bratušek. V zadnjem času se je prisotnost policije v kraju precej povečala. Od krajanov smo celo zvedeli, da so nejevoljni, ker možje v modrem patruljirajo bolj pogosto in ne manjka tistih, ki so na oko nedolžno vožnjo od bližnjega bifeja do doma že plačali s »pihanjem« in ustreznimi policijskimi ukrepi. Res pa je tudi, da so takoj po izvolitvi tudi Bratuškovi neznanci vrgli jajca v pročelje hiše in do zdaj policija storilca ni našla.

Prijazna gesta

Gorenjska banka je vsem, ki so komitenti poslovalnice v Stražišču, za nekaj časa znižala stroške poslovanja na račun selitve poslovalnice na bolj odmaknjeno lokacijo. A tudi v banki opažajo, da ljudje ravno poslovalnice v ali blizu nakupovalnih središč vse pogosteje uporabljajo sami od sebe. Vsekakor pa Stražišču ostaja razpadajoč samski dom, kjer stanujejo nekateri le še »na divje« in propada že desetletje in več. Lastnik se še toži z bivšimi najemniki in državo. Do končne ureditve velikega objekta, ki zajema dva stanovanjska povezana bloka, bo očitno minilo še precej časa. Gorenjske banke pa po dveh roparskih napadih v Stražišču v kratkem ne bo več.