Vprašanje ameriških novinarjev v torek je bilo jasno in jedrnato, ali se bo vrnil do olimpijskih iger v Riu 2016? Plavalec je ob odgovoru ostal nejasen, kot že večkrat: "Ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Ne vem niti tega, kaj bo jutri."

Podobni so bili drugi odgovori Američana, ki meni, da življenja ne načrtuje prav daleč naprej: "Ne vem. Zdaj smo leta 2013 in zdaj v športnem smislu ne načrtujem ničesar." Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da 28-letni Phelps s tem medijsko prefinjeno podaljšuje svojo športno zgodbo in polni časopisne stolpce, saj vztrajna pri izmikanju z odgovorom in ostaja zanimiv za sponzorje.

Pred in po Londonu je bilo drugače, saj je plavalec jasno napovedal konec plavalne poti, po letu dni pa je vse več ugibanj o njegovi vrnitvi. Z odgovorom ni postregel niti v Barceloni, kjer je pred desetimi leti osvojil prve štiri naslove svetovnega prvaka. Največ o njegovi vrnitvi govorijo soplavalci v ameriški reprezentanci: "Vsi vemo, da je njegova vrnitev le vprašanje časa," pravi Ryan Lochte.