Kot so za STA pojasnili v Semenarni, so italijanski delničarji napovedali izpodbojne tožbe na sklep o sprejetju letnega poročila za lani, na nerazrešnico nadzornikov za 2012 ter na sklep o višini sejnine za nadzornike.

Delničarji so sicer potrdili tudi sklep o pokrivanju bilančne izgube za leto 2012. Semenarna Ljubljana je sicer lani ustvarila bilančno izgubo v višini 13,8 milijona evrov. Bilančna izguba se bo pokrila iz naslova osnovnega kapitala v višini 4,3 milijona evrov, preostanek pa iz kapitalskih rezerv družbe v višini 745.000 evrov in iz naslova finančnih učinkov potrjene prisilne poravnave v višini 8,7 milijona evrov.

Semenarna Ljubljana je v prisilni poravnavi od julija lani, z novembrsko dokapitalizacijo pa sta njeni največji lastnici postali upnici Deželna banka Slovenije ter Abanka Vipa, medtem ko se je lastniški delež prejšnjim večinskim lastnikom, italijanskim družbam Dinomarchi, Trasfin in Semfin, zmanjšal.

Kljub temu so nekdanji lastniki dosegli vpis sprememb statuta družbe v sodni register, pa čeprav so jih izglasovali na skupščini, ki jo je uprava pred tem preklicala. Pri tem so razrešili direktorja Boruta Mavsarja in nadzornike Semenarne, imenovali upravni odbor ter za izvršno direktorico postavili Anito Ličen Žagar.

Konec marca na skupščini imenovani novi nadzorniki Semenarne so za predsednika uprave družbe s štiriletnim mandatom imenovali Edvarda Peterlina.