Minister se je namreč danes sestal z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Simonom Vrhuncem in strokovnim direktorjem ljubljanske kirurške klinike Alojzom Pleskovičem, saj bodo v bolnišnici Petra Držaja v Šiški s 1. avgustom prenehali z operativno dejavnostjo. Trenutne razmere v operacijskih dvoranah so namreč po mnenju stroke neprimerne, so za STA že pred današnjim sestankom pojasnili v UKC Ljubljana.

Boljši pogoji za bolnike

Po srečanju je minister v izjavi za novinarje dejal, da je od vodstva UKC dobil zagotovilo, da bo selitev prinesla bistveno boljše pogoje za bolnike. Prav tako naj se ne bi krčil program, tudi do daljših čakalnih vrst naj ne bi prišlo.

»Če vse to drži, potem verjetno ni razloga temu nasprotovati,« je poudaril Gantar. Ob tem je opozoril, da je odločitev o selitvi oddelka za abdominalno kirurgijo iz bolnišnice Petra Držaja v glavno stavbo UKC potrdil tudi strokovni svet ljubljanskega UKC.

Čakalne dobe se po njegovih predvidevanjih ne bodo podaljšale, ker bodo uporabljali operacijske dvorane v UKC Ljubljana tudi v popoldanskem času. Sicer pa potekajo pogovori tudi z Onkološkim inštitutom, da bi del kirurške dejavnosti, ki je do sedaj potekala v bolnišnici Petra Držaja, selili na ta inštitut, je še dejal.

Preureditev sob

Poleg tega so se, kot je dodal generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, dogovorili tudi za uporabo operacijske dvorane na Ginekološki kliniki, ki je večinoma ne uporabljajo. Potrebne postelje za bolnike bodo v UKC Ljubljana zagotovili s preureditvijo sob, v katerih so trenutno zdravniki in druge administrativne službe. Delno pa bodo uporabili tudi sobe Ginekološke klinike. Poleg tega bodo v naslednjih mesecih zagotovili tudi prostore v tretjem nadstropju, kjer je že sedaj abdominalna kirurgija.

UKC Ljubljana bo tako po zagotovilih Vrhunca še naprej opravljal celoten program abdominalne kirurgije. V to so sicer dvomili nekateri zaposleni v bolnišnici Petra Držaja, ki so zato selitvi nasprotovali. Minister je danes potrdil, da se je z nekaterimi pogovarjal in izrazil upanje, da vendarle večina zaposlenih verjame v pravilnost odločitve.

Zdravniki so v negotovosti

Vrhunec je ob tem poudaril, da so aktivnosti za selitev kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo začeli že v letu 2010, o čemer so obvestili tudi zdravnike, zato ne razume, zakaj je prišlo do nasprotovanj iz vrst zdravnikov.

Predstavnik sindikata Fides Božidar Visočnik je za STA sicer nasprotno poudaril, da je ukinitev operativne dejavnosti izpeljana nenačrtno, saj so zdravniki v negotovosti, kje in kako bodo operirali v prihodnje. Glede vzroka za ukinitev operativne dejavnosti, ki ga navajajo v vodstvu kirurške klinike UKC Ljubljana, da operacijske dvorane ne ustrezajo pogojem za delo, pa predstavnik Fidesa poudarja, »da je to samo izgovor«. V ozadju gre po njegovem prepričanju za nekaj drugega, »mogoče tudi za privatizacijo, saj gre za dobro lokacijo sredi Ljubljane«.

Govorice o prodaji so neresne

A govorice o tem, da naj bi vodstvo UKC prostore bolnišnice Petra Držaja prodalo ali oddalo zasebniku, je Gantar označil za neresne, saj je po njegovih besedah lastnik prostorov vendarle država. Kot je dejal, pa zaenkrat ministrstvo ni prejelo nobene prošnje za takšno možnost. Informacije je zanikal tudi Vrhunec, Pleskovič pa je pojasnil, da v bolnišnici ostajajo številne ambulante, ki bodo delovale naprej. V del izpraznjenih prostorov se bo, kot pojasnjuje, vselila protibolečinska ambulanta.

Kot so že pred današnjim sestankom pojasnili v UKC Ljubljana, so vse aktivnosti povezane s selitvijo v glavno stavbo UKC Ljubljana posledica prizadevanj za večjo varnost in kakovost obravnave bolnikov, racionalizacije dežurnih mest in razporeditve celotnega kadra ter opreme.

Postopna selitev

Selitev celotne dejavnosti kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo se, kot so zapisali, izvaja postopoma in v skladu z možnostmi. Glede na to, da je preko poletja zaprt tako en oddelek za abdominalno kirurgijo v UKC Ljubljana kot tudi v bolnišnici Petra Držaja, problemov s sprejemi bolnikov v poletnih mesecih ne pričakujejo. Zato se je strokovno vodstvo odločilo za združitev obeh oddelkov v poletnem času.

Z dobro organizacijo in dvoizmenskim delom pa bodo izkoristili tudi vse operacijske dvorane in torej zagotovili nemoteno izvajanje programa načrtovanih operacij.