Jasna je nekoč bila urejena: imela je gostinski lokal in urejen dostop, urejena obala pa je ponujala možnost kopanja ob vročih dneh, kot so zdaj. Lastnik objekta z 11 apartmaji je podjetje Jasna turizem, eden vodilnih pa Mitja Peternelj: »Krivec za vso to zmedo in neurejenost je občina Kranjska Gora. Jaz sem jim ponudil celo svoje parkirišče, da ga uredijo, a odgovora ni bilo. Zato je Jasna tragičen primer, kako ne znamo ravnati z enkratno turistično točko. Mi objekt prodajamo, na sodiščih pa še potekajo pravde z občino. Pet let smo se uspešno pravdali z njimi – objekt v prostoru ni sporen, ima tudi restavracijo in mi ga z 11 apartmaji vred ponujamo kot celoto. Žal kupcev še ni, časi so pač nenaklonjeni. Se pa strinjam: to je sramota za turističen kraj.«

Italijanska družina je počivala pod napuščem že leta zaprtega objekta, ki bo prej ali slej našel lastnika, in niso mogli verjeti, da v Jasni ne moreš kupiti niti plastenke vode, kaj šele česa drugega. Ko smo odgovorne za turistično podobo kraja povprašali, zakaj je stanje v Jasni tako žalostno, smo izvedeli, da bodo najprej poskrbeli za dotok sveže vode v jezerci, ki postajata vse večji mlakuži.

»Stranišča so postavljena ob ekološkem otoku zaradi možnosti odvažanja, vsa zemljišča s parkirišči vred pa so v zasebni lasti, prav tako dostopi do obale jezerc. Smeti skušamo sproti pobirati povsod v okolici, za to skrbi naše komunalno podjetje,« je skušala pojasniti stanje v Jasni Mirjam Žerjav, direktorica lokalne turistične organizacije. Občina je sicer že izdelala idejni projekt ureditve za tisti del Jasne, ki ga ima v lasti, smo še zvedeli. In pri tem pogrešali vsaj en namig, da bi vsi, ki živijo in delajo ob Jasni ali z njo, zmogli enkrat sesti za isto mizo pred turistično sezono in poskrbeti, da bo gost našel parkirni prostor, osnovno ponudbo. Za zdaj so spori iz preteklosti, nesoglasja med lastniki in pomanjkanje celostnega pristopa k ureditvi Jasne v škodo vsem. Ljudje pa ob prihodu iz urejene Kranjske Gore ne morejo razumeti, da se z Jasno dejansko v tem trenutku nihče ne ukvarja. Da o propadlem zaslužku ne pišemo. Zato je resnično tragična misel, da bi bila Jasna brez ljudi – prekrasna.