Visoko število posredovanj je gasilce spodbudilo k izdaji opozorila, naj ljudje "dobro premislijo", preden pokličejo številko za nujne primere, ter naj imajo ključe lisic vedno na dosegu roke.

"Ne vem, če gre za učinek 'Petdesetih odtenkov sive', a število incidentov s predmeti, kot so lisice, se očitno povečuje," je dejal vodja gasilcev Dave Brown. "Prepričan sem, da bo večina ljudi v petdesetih odtenkih rdeče, preden do njih prispejo naše ekipe," se je pošalil.

Skupno so londonski gasilci v zadnjih treh letih zabeležili več kot 1300 incidentov, v katerih so ljudje obtičali ali so ostali ujeti. Imeli so tudi devet primerov, ko so se moškim na spolni ud zataknili obročki oziroma prstani, en moški penisa ni mogel izvleči iz sesalca, še enemu se je moškost zataknila v toasterju.

V 18 incidentih so bili glavne "zvezde" otroci, ki so se jim glave zataknile v straniščnih školjkah ali kahlicah. V 17 primerih so se otrokom v igrače zataknili prsti - en fant je na primer na prst spravil lego kocko, ki je tam tudi ostala, drugi pa ni mogel potegniti glave iz tamburina.

"Nekatere incidente, ki jih rešujejo naši gasilci, bi lahko preprečili z malo zdrave pameti," je danes menil Brown. Vsako posredovanje sicer davkoplačevalce stane kakih 290 funtov (336 evrov).