V soboto so začeli z intenzivno sanacijo kovinske konstrukcije, ki zaradi možnosti sesutja kriminalistom onemogoča hitrejšo preiskavo vzroka požara. Kriminalisti so sicer po informacijah iz podjetja prisotni ves čas sanacije pogorišča.

Na Policijski upravi Maribor poudarjajo, da bo več znanega šele po zaključku ogleda kraja požara, vse do takrat pa v zvezi z dogodkom ne bodo dajali izjav.

Požar je izbruhnil v nedeljo 21. julija okoli 13. ure v hali za predelavo plastike in papirja na Teznu, kasneje pa se je razširil še na deponijo. Gasilci so ga uspeli v veliki meri pogasiti šele dva dni kasneje.

Vzrok za požar, v katerem k sreči ni bilo poškodovanih, še vedno ni znan. V civilni zaščiti domnevajo, da je začelo goreti na strehi hale, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje. Neuradno se navaja, da je začela goreti sončna elektrarna na strehi.

Proizvodnja bi se lahko začela čez deset dni

Prav tako se še vedno ugotavlja obseg škode, ki jo je povzročil požar. V Gorenje Surovini podatke še zbirajo, podobno kot v zavarovalnici Generali, kjer je bil zavarovan objekt, v katerem je zagorelo. "Vrednost nastale škode pri tako velikem požaru bo lahko znana po zaključenem ogledu pogorišča, zaključenem zbiranju podatkov in opravljeni natančni oceni, kar lahko traja še nekaj dni," so konec prejšnjega tedna sporočili iz zavarovalnice.

Na Teznu ima Gorenje Surovina štiri poslovne enote. V času gasilske intervencije so bili prisiljeni ustaviti proizvodnjo, v tem tednu pa so pričeli z omejenim obsegom dela na poslovnih enotah kovin in nekovin.

Na enoti proizvodnje trdnega goriva, ki je bila v neposredni bližini požara, je treba preveriti še delovanje vse opreme, statiko zgradbe, električno omrežje in druga pomembna področja delovanja. "Predvidevamo, da se bo proizvodnja lahko začela čez deset dni," ocenjujejo v podjetju.

Največja škoda je nastala na enoti odpadne električne in elektronske opreme, ki zaposluje 20 do 30 ljudi, ki so trenutno brez dela. "V teku so dogovori za nadomestno lokacijo. Prepričani smo, da bodo ti delavci lahko obdržali delo, ker računamo na konstruktiven odnos državnih organov pri pridobivanju dovoljenj," še pravijo v Gorenju Surovini.