V uredništvu Dnevnika smo v zadnjih dneh pridobili nove podatke o švicarskem podjetju Edelweiss Investment, prek katerega želi ruski milijonar Oleg Burlakov od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) kupiti večinski delež TET. Iz njih je razvidno, da gre za podjetje, ki ga je Burlakov leta 2004 po vzoru številnih ruskih oligarhov zelo verjetno ustanovil zaradi davčne »optimizacije« svojih poslov v Evropi. Edelweiss Investment, ki kupuje TET, v katerem dela 195 ljudi, ima namreč le enega zaposlenega. Njegov direktor je švicarski pravnik Patrick Eraers, ki ga tamkajšnji poslovni register beleži kot zastopnika več kot desetih podjetij. Z Rusijo ga povezuje funkcija zakladnika v Združenju za ustanovitev in razvoj Ženevskega inštituta za kulturo v Sankt Peterburgu, od koder prihaja tudi Burlakov. Od lani ima Edelweiss Investment tudi izvršno direktorico – to je postala članica upravnega odbora ženevske izpostave banke Raiffeisen Christine Moulin Borcard.

Pri tem velja opozoriti, da o finančni moči Edelweiss Investmenta, ki je ključna za presojo, ali bo podjetje sposobno izpolniti zaveze iz kupoprodajne pogodbe, v javno dostopnih virih ni mogoče najti podatkov. Podjetje namreč ne objavlja bilanc in izkazov o poslovanju. Izjema je podatek o višini kapitala, ki letos znaša 80.400 evrov, kar je dobrih dva tisoč evrov manj kot lani. Za primerjavo: TET je imela na zadnji dan lanskega leta 34,6 milijona evrov kapitala.

Res je, da na istem naslovu v Ženevi deluje še pet podjetij iz »skupine« Edelweiss z zelo podobnimi imeni. A na HSE so nam v petek ponovno potrdili, da se pogajajo s podjetjem Edelweiss Investment. Dodajmo še, da imajo tudi vsa od petih preostalih podjetij uradno le po 100.000 švicarskih frankov ustanovitvenega kapitala.

Kako bodo torej na HSE preverili trdnost jamstev, ki jih ponuja švicarsko podjetje? In kako jih bodo v Trbovljah sploh izterjali od »praznega« lastnika v primeru, če bi si Burlakov – tako kot v zadnjih letih že pri nekaterih projektih v Bosni in Hercegovini – čez čas premislil tudi glede vlaganj v zasavsko energetiko? Kot je zatrdil generalni direktor holdinga Blaž Košorok, je Edelweiss Investment za zdaj predložil garancijo švicarske banke UBS v višini treh milijonov evrov. »Ne predstavljam si, da bi jo tako ugledna banka izdala kar vsakemu. Ravno zato smo še posebno previdni. V zadnjih dneh smo uskladili še zadnje podrobnosti v pogodbi,« je dejal Košorok. Kot smo že poročali, naj bi Edelweiss Investment za delež v TET odštel okoli enajst milijonov evrov. Obenem je Burlakov napovedal financiranje obnove bloka 4, v katerem namerava kuriti rjavi premog iz rudnika na severozahodu Bosne in Hercegovine, kjer je koncesijo za izkop pridobil lani.

Da je Burlakov lastnik Edelweiss Investment, da stoji za njim s svojim investicijskim potencialom in da ima v Trbovljah resne načrte, je sicer že pred desetimi dnevi za Dnevnik zatrdil Dragan Borković, desna roka nekdanjega ruskega kralja cementa v poslih na Balkanu in direktor podjetja Privredni preporod, prek katerega Burlakov obvladuje naložbe v Bosni in Hercegovini. Prav Borković se je, kot smo izvedeli, v imenu Burlakova tudi pogajal s HSE. Sam Burlakov se je s predstavniki holdinga srečal le dvakrat.

Je to dovolj za trdno zagotovilo, da ima Rus resno namero za vstop v Trbovlje, kar ga bo skupaj z obnovo kotla stalo okoli 70 milijonov evrov? Drži, da je Burlakov, ki ima v lasti v zadnjih letih hitro rastočo naftno družbo Burneftegaz, leta 2006 s prodajo ruskega Novoroscementa iztržil skoraj milijardo dolarjev. Toda ameriški diplomati v BiH so že kmalu po izbruhu finančne krize leta 2008 v depešah omenjali njegove domnevne finančne težave. »Zavedati se moramo, da zelo dramatičnih pogojev ne moremo postavljati. Burlakov je edini vlagatelj, ki ga zanima TET in v njem vidi priložnost za razvoj. Ne upam si ugibati, kaj se bo zgodilo z energetsko lokacijo v Zasavju, če do posla ne pride,« odgovarja Košorok. Vlada bo po naših informacijah pogodbo o prodaji obravnavala čez približno mesec dni.