Najboljši slovenski atlet Primož Kozmus in Rožle Prezelj sta bila junaka državnega prvenstva v atletiki. Prvi je vrgel kladivo 79,70 m ter pokazal, da je na odlični poti, da na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Moskvi osvoji še svojo četrto kolajno. Izmed atletov, ki so tik pred zdajci lovili zadnji vlak za nastop v Rusiji, se je izkazal slovenski rekorder, čigar pot do norme (228 cm) je bila sila trnova. Tri centimetre manj je namreč preskočil v zadnjem, tretjem poskusu, na višini 228 cm pa je bil uspešen v prvem skoku. V nadaljevanju poznega včerajšnjega popoldneva je lestvico postavil na višino novega državnega rekorda (233 cm), a mu podvig ni uspel.

Večkrat se zgodi, da se na športnih prireditvah kdo pred novinarji skriva, naredi kakšen krog, da se poti ne križata, ali komaj čaka, da pove, kaj vse ne drži, ko obvešča javnost... Tako imenovane novinarske klasike tokrat ob prihodu na prizorišče nismo doživeli, saj so se našega prihoda nekateri atleti in trenerji razveselili v neobičajno velikem številu. Povedali so, da so kmalu po objavi v Dnevniku konec tedna že prejeli zaslužen denar Atletske zveze Slovenije za ekipno evropsko prvenstvo v Kaunasu, ko so obljubljenih 16.000 evrov čakali več kot mesec dni.

»Dokazal sem, da se v stresnih položajih dobro znajdem. Ključ do uspeha je bil, da sem bil neobremenjen. Rekel sem si, da bom kmalu izvedel, ali bom sredi avgusta v Moskvi ali na morju. Pot do norme je bila težka, a kot veste, sem vso sezono verjel vase, vedel, da sem trdo garal, in tokrat sem res lahko to tudi pokazal,« je pred odhodom na kontrolo dopinga povedal Rožle Prezelj. »Bil sem dobro razpoložen. Tudi na višini novega državnega rekorda sem dvakrat skočil zelo dobro. Če imam še kaj energije za Moskvo? Upam, da jo imam. Dobro treniram in naredil bom vse, da se v naslednjih desetih dneh dobro pripravim. Šel bom uživat in se ne obremenjevat z rezultatom,« je razlagal Kranjčan.

»Z rezultatom sem zadovoljen. Manj pa z dejstvom, da imam še vedno težave s tehniko. To se vidi v nihanju daljav. Prav tehniki bo namenjen zadnji del priprav za nastop v Moskvi, ki ga bom opravil na Bjelolasici,« je svoj nastop ocenil Primož Kozmus.

Barbara Špiler je v metu kladiva nadaljevala konstanten niz, ki ga niza v tej sezoni. Na vseh tekmah je vrgla orodje med 68 in 70 m (enkrat tudi več) in tako je bilo tudi na DP. Brežičanka bo danes odpotovala na Bjelolasico, kjer bo imela sklepne priprave pred svetovnim prvenstvom. »Trenutno sem v fazi intenzivnih priprav za Moskvo. Sezona je naporna, a na največji tekmi želim biti dobro pripravljena. Še en teden, potem pa se bo začela intenzivnost na trening zmanjševati,« je po naslovu državne prvakinje v veliki vročini povedala Barbara Špiler.

Najboljši rezultat prvega dne je dosegla Marina Tomič, ki je kljub minimalnemu protivetru na 100 m z ovirami zmagala s časom 13,12. »Zelo sem zadovoljna, da sem dosegla tako dober čas s polnega treninga. Poleg tega nisem imela nobene prave konkurence. Na zadnjih dveh ovirah me je malce zmanjkalo, a sem prepričana, da bo na svetovnem prvenstvu drugače,« je pripovedovala Marina Tomič, atletinja Kladivarja, ki je dobro organiziral državno prvenstvo. »Odkar sem dosegla čas 12,94, se mi je marsikaj spremenilo v razmišljanju. Ko zdaj vidim atletinje, ki tečejo 12,89, je moj cilj, da jih prehitim,« je pripovedovala Tomičeva.

Sončni žarek upanja je doživel Gregor Kokalovič, ki je po daljši rezultatski krizi postal državni prvak v teku na 100 m. Za stotinko je ugnal Jana Žumra in preprečil, da bi bila brat in sestra najhitrejša Slovenca. Kristina Žumer je namreč v sprintu tudi v Celju pokazala, da je v zrelih letih zelo hitra ter se v sprintu na 100 m z dosežkom 11,55 veselila naslova državne prvakinje. Da je Kristina Žumer res hitra, je dokazala včeraj, ko je bila najhitrejša tudi na 200 m.

Vlak za Moskvo so z izjemo Prezlja zamudili vsi atleti, ki so pet pred dvanajsto lovili normo za nastop na največjem tekmovanju. Tini Šutej je spodletelo v skoku ob palici, Nini Kolarič v skoku v daljino (za en centimeter jo je včeraj premagala Snežana Rodič, ki v troskoku ni tekmovala, ker je v petek nastopila na mitingu diamantne lige v Londonu), Matiji Kranjcu v metu kopja, Sabini Veit v teku na 200 m...

»To je bil moj zadnji met,« nam je po sobotni tekmi povedal Miroslav Vodovnik, državni prvak v suvanju krogle. Ko smo se prepričali, da Oplotničan misli resno, je nekdanji finalist svetovnih prvenstev in olimpijskih iger povedal: »Dovolj je bilo! Ne morem se več vrniti do dosežkov, ki so me krasili nekoč. Ni nobene potrebe, da obremenjujem sebe in druge.« Vodovnik je pristavil, da bo uradno slovo oznanil septembra ali oktobra v domačem kraju, kjer bo predstavil tudi načrte za prihodnost. Srečno, Jeti!