Če so v zadnjih desetletjih naslovnice krasili predvsem grešniki iz kolesarstva, atletike in drugih vzdržljivostnih športov, pa sta v zadnjem tednu na plano prišla tudi dva primera iz tenisa. Splošen občutek je bil, da gre za enega najbolj čistih športov, toda govorice iz zakulisja so se zdaj potrdile tudi v praksi.

Najprej je osemnajst mesecev prepovedi igranja prejel Srb Viktor Troicki, ker se aprila v Monte Carlu ni odzval na dopinško kontrolo, nato pa je bil pozitiven še Hrvat Marin Čilić, ki je sporen vzorec prav tako aprila oddal na turnirju v Münchnu. Da so ga ujeli, je izvedel v Wimbledonu, kjer je prejel trimesečno kazen. Ker je sprva upal, da javnost za njegov prekršek ne bo izvedela, je kot razlog za umik s turneje navedel poškodbo, pozneje pa se je izgovarjal, da ni dobro prebral sestavin glukoznega dodatka, v katerem je bila tudi sporna substanca.

Pogostokrat se obtoženi branijo, češ da jim je vse skupaj nekdo podtaknil ali da so zadevo zaužili nevede. Na prvi pogled nič nemogočega, a treba se je zavedati, da dandanes praktično ni športnika, ki ne bi do potankosti vedel vsega o svoji prehrani – kaj mora jesti, v kolikšni količini in iz česa je posamezen obrok sestavljen. To je danes del vsakdana že vsakega drugega rekreativca, kaj šele vrhunskega tekmovalca… In če se nekomu še vedno po nekem čudnem naključju dogodi, da vase pomotoma spravi prepovedane umetne snovi, to nikakor ne zmanjšuje njegove odgovornosti.

Da v tenisu ni vse čisto, je pred dnevi razkril Američan Porter Fischer, ki je bil nekdaj zaposlen na biogenetskem inštitutu v Miamiju, kamor so po nedovoljeno pomoč prišli številni športniki. Žvižgač je med spornimi tekmovalci omenil tudi teniške igralce, celoten seznam pa je predal zakonskim oblastem.

Da je situacija v tenisu vse prej kot čista, pa opozarjajo tudi sami igralci. Kot zadnji se je oglasil Gianluigi Quinzi, aktualni mladinski prvak Wimbledona, ki je izrazil svojo začudenost, kako najbolj izpostavljeni svetovni zvezdniki igrajo več ur pet nizov, nato pa naslednji dan stopijo na igrišče ponovno sveži in spočiti.