»Pred skoraj stotimi leti so rusko kapelico postavili vojni ujetniki v spomin na nesmiselnost vojn. Postala je simbol tragične človeške usode. Poglablja prijateljske vezi med obema narodoma,« je med drugim dejala predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek in poudarila, da v Sloveniji visoko cenimo partnerski odnos med državama tako na političnem, gospodarskem, kulturnem in znanstvenem področju kot tudi v izobraževanju in športu. Bratuškova je še izpostavila, da je Ruska federacija ena najpomembnejših gospodarskih partneric naše države in da je projekt plinovoda Južni tok pomemben tako za oskrbo s plinom kot za razvoj našega gospodarstva.

Utrjevanje prijateljskih vezi

»Kot predsednica vlade si bom še naprej prizadevala negovati strateške temelje in utrjevati prijateljske vezi med obema državama,« je zagotovila Bratuškova.

Častni pokrovitelj spominske slovesnosti, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, je dejal, da je vsakoletna prireditev pri Ruski kapelici praznik slovensko-ruskega prijateljstva, in dodal, da so vojne najhujše zlo človeštva in da je pogled v prihodnost v smislu slovensko-ruskih odnosov poln optimizma in priložnosti za oba naroda. Porok temu naj bi bili tudi mladi, ki so se udeležili slovesnosti. »Ruska kapelica je simbol trpljenja ruskih vojakov v prvi svetovni vojni in hkrati simbol upanja v boljši svet,« je še poudaril Erjavec. Da je h krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo prispevala Ruska kapelica, je potrdil tudi podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov, ki je prepričan, da zgodovina te skromne kapele kaže, da kraj tragedije pred davnimi leti lahko postane kraj, ki povezuje narode na temeljih visoke duhovnosti na podlagi skupnih človeških vrednot. Lahko postane tudi kraj, ki opominja, da si je treba nenehno prizadevati za to, da se ne bi ponovile tragedije svetovnih vojn 20. stoletja.

Trajna zmaga miru

Osrednji govornik Anton Bebler, član Društva Slovenija Rusija, je izrazil upanje, da sta vsaj na naši celini, v veliko bolj povezani in demokratični Evropi, trajno zmagala mir in sožitje. Spomnil je, da je v prvi svetovni vojni v 12 bitkah na soški fronti v treh letih padlo več sto tisoč vojakov, med njimi 20.000 Slovencev. Pri gradnji vršiške ceste so umirali Rusi, Ukrajinci, Belorusi in drugi narodi. Rusi so umirali tudi v drugih krajih po Sloveniji. Spomnil je tudi na grozote druge svetovne vojne in na pomoč, ki so jo pri osvobajanju izpod nacifašizma prispevali prav ruski vojaki. »Sami si ne bi mogli priboriti svobode. Na naših tleh je padlo več kot tisoč ruskih vojakov, ki počivajo v naši zemlji,« je dejal Bebler.

Venec pri Ruski kapelici je položil tudi predsednik republike Borut Pahor, slovensko katoliško cerkev je zastopal celjski škof Stanislav Lipovšek, rusko pravoslavno cerkev pa rektor Moskovske teološke akademije, nadškof Evgenij Verejski.