Med najboljšo deseterico je uvodno tekmo sezone končal tudi povratnik k smučarskim skokom, legendarni Finec Janne Ahonen (236,3 točke), ki je zasedel sedmo mesto.

Freitag je pokazal, da je dobro pripravljen na poletnem uvodu, za nameček pa je imel v finalu srečo z vetrom, ko je pristal kar pri 108 metrih. "Res sem imel srečo z vetrom, saj sem moral v finalu celo predčasno končati skok, da ne bi šlo predaleč," je po tekmi priznal Freitag.

Po prvih stopničkah v karieri je bil vesel tudi Pungertar. "Nisem pričakoval, da se bo tako dobro izšlo in sem bil zelo presenečen. Skoki so bili že zelo dobri. So še malenkosti, ki jih bo treba odpraviti, ampak sem pa pokazal, da sem lahko tudi jaz pri vrhu," je dejal slovenski junak na prvi tekmi in dodal: "Dobro je, ker vidim, da smo res dobro trenirali in da sem dobro pripravljen."

Poleg Pungertarja sta v finalu nastopila še dva Slovenca; Nejc Dežman (228) je zasedel 17. mesto, Peter Prevc (221,1) pa je bil 23. Rok Justin je bil danes s 47. dosežkom prekratek za finalno serijo, že v petkovih kvalifikacijah sta obstala Tomaž Naglič ter Andraž Pograjc, medtem ko je bil Jaka Hvala diskvalificiran.

Slovenija bo Hinterzarten zapustila s skupno tremi odličji. Katja Požun je na petkovi posamični tekmi smučarskih skakalk osvojila tretje mesto, na sobotni tekmi mešanih ekip pa je Slovenija v postavi Katja Požun, Maja Vtič, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar končala tik pod vrhom, zaostala je le za Japonsko.

Poletna VN se bo zdaj nadaljevala v poljski Wisli, kjer bodo tekme že prihodnji konec tedna. V petek, 2. avgusta, bo na sporedu prva moška ekipna tekma sezone, dan pozneje pa še posamična. Glavni trener slovenske vrste Goran Janus je napovedal, da se bosta že na Poljskem ekipi priključila tudi Robert Kranjec in Jurij Tepeš.