Nosilec treh olimpijskih odličij in lastnik svetovnega rekorda v kraljevski strelski disciplini, ki ga je postavil davnega leta 1992 v Münchnu, je kleče zadel 388, leže 396 in stoje 375 krogov.

Na današnji tekmi sta nastopila še dva slovenska strelca: Željko Moičević je s 1158 krogi (kleče 387, leže 391 in stoje 380) zasedel 28., Robi Markoja (kleče 387, leže 395 in stoje 372 krogov) pa s 1154 krogi 44. mesto.

Slovenija je v ekipni konkurenci s 3471 krogi zasedla osmo mesto, za dosežkom izpred štirih let, ko je v slavonski prestolnici osvojila zlato kolajno v ekipni konkurenci, pa je zaostala 20 krogov. Zlato kolajno so na letošnjem evropskem prvenstvu z novim svetovnim in evropskim rekordom osvojili Francozi (3513), srebrno Rusi (3509), bronasto pa Belorusi (3501).

V posamični konkurenci je smetano pobral Rus Nazar Luginec (452,3/1180), za njim pa sta se uvrstila Francoz Valerian Sauveplane (451,6/1168) in Belorus Vitalij Bubnovič (441,3/1168).

Razmere na osiješkem strelišču Pampas niso bile najbolj naklonjene najboljšim strelcem na stari celini, ob hudi vročini so se morali bojevati tudi z močnimi sunki vetra. »Triperesna« slovenska odprava je solidno začela današnjo maratonsko preizkušnjo, po uvodnem klečečem položaju je držala položaje do 22. mesta, po ležečem položaju pa se je Debevec povzpel na 14., Markoja na 17., Moičević pa je zdrsnil na 36. mesto. Slednji je v stoječem položaju vidno izboljšal svojo končno uvrstitev in s 380 krogi napredoval na 28. mesto, Debevec in Markoja pa sta nazadovala.

»Z rezultatom ne morem biti zadovoljen, tudi 26. mesto je pod mojimi pričakovanji. Razmere na strelišču so bile zelo težke, mlajši tekmovalci se prebijajo in vedno več jih je, v teh ekstremnih vremenskih razmerah pa tudi bolje delujejo. 1159 krogov je eden mojih slabših izidov v tej sezoni, resnici na ljubo pa trojnemu položaju v tej sezoni tudi nisem posvečal veliko poznosti. Obseg mojih treningov je bil vsaj za četrtino manjši v primerjavi z minulo olimpijsko sezono, tudi to je eden od razlogov za nekoliko slabši izid v Osijeku,« je po današnjem napornem strelskem maratonu dejal Debevec, ki bo v slavonski prestolnici ostal še prihodnji teden in nastopil na EP velikega kalibra, v začetku novembra pa ga čaka še finale svetovnega pokala v Münchnu.

»Na vročino in spremenljiv veter sem se dobro pripravil, zavoljo tega pa manj pozornosti posvetil drugim tehničnim zadevam, manjše napake pa me nato stale boljše uvrstitve. Ob bolj sproščeni predstavi bi bil moj izid bistveno višji,« je po današnji tekmi dejal Moičević, medtem ko je Markoja dodal: »Na današnji tekmi sem naredil nekaj taktičnih napak, predvsem sem slabe odločitve sprejemal pri izbiri premorov. Največjo napako sem naredil po uvodnih dveh serijah v stoječem položaju, ko sem povsem izgubil pravi občutek, pa še veter mi je začel povzročati hude preglavice.«

Po današnji zadnji preizkušnji z malokalibrskim orožjem bodo v naslednjih dneh strelske položaje zasedli strelke in strelci z orožjem velikega kalibra. Debevcu in Markoji se bosta pridružila Renata Oražem in Dušan Ziško.