Glede na dejstvo, da je letos najhitrejši izid dosegel aprila v Eindhovnu z 1:01,52, tudi Dugonjić sam ni pričakoval finala, saj je s polfinalom izpolnil vse svoje cilje. In kot je napovedal že po kvalifikacijah, v polfinalu glede na sezono ni imel česa izgubiti. Z uvrstitvijo v finale je visokorasli Korošec doživel tudi lepo uteho za lanski olimpijski nastop, kjer je kljub drugačnim pričakovanjem tesno zgrešil popoldanski nastop.

Sam polfinale v prvi polovici proge obetal takšnega zaključka. Dugonjić, ki je znan po svoji hitrosti na 50 prsno, disciplini v kateri je tudi aktualni evropski prvak, je začel med najslabšimi in imel z 28,58 predzadnji izid med vsemi polfinalisti na polovici. V drugem delu pa je z 31,22 prehitel vse tekmece za štiri desetinke in več. Morda je tokrat ubral pravo taktiko, najpreprostejše, če se izide: "Enostavno sem skušal prehiteti tekmeca ob sebi. Enako bom skušal v finalu. Potrudil se bom premagati plavalca levo in desno od sebe. V finalu konec koncev tekmuješ s tekmeci in čas tam ni važen."

Seveda je bil Dugonjić po tekmi prezadovoljen: "Še sam ne morem verjeti, da sem bil tako hiter. Bil sem sproščen, nisem bil obremenjen s finalom in pred startom sem pogledal, kdo bo plaval poleg mene. To je bila skupina z olimpijskimi in svetovnimi prvaki, kar me je dvignilo. Sam sebi sem rekel uživaj na tej dirki, lahko se kosaš z najboljšimi."

S samim plavanjem 25-letni plavalec ravenskega Fužinarja kljub izjemnemu dosežku ni bil najbolj zadovoljen: "Zdelo se mi je, da sem začel počasi, a mi je nato za drugih 50 metrov ostalo toliko energije, da ne morem verjeti, kako sem se vrnil. Vse skupaj je kar malce čudno. V finalu bom poskušal to ponoviti, le nekaj hitreje moram začeti in če lahko tako vrnem, bo super. Dokazal sem, da lahko plavam tudi 100 prsno, saj sem bil med sezono že zelo skeptičen, a očitno sem delal dobro in zdaj se je to vrnilo. Po lanskem olimpijskem razočaranju sem dokazal, da sodim v sam svetovni vrh. Imel sem velik motiv, zato sem brez težav treniral in zdaj se je to pokazalo."

Vlogo favoritov ohranjajo najhitrejši v polfinalu olimpijski podprvak Avstralec Christian Sprenger, ki je z 59,23 tudi edini odstopal od konkurence, olimpijski prvak in svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh ter Američan Kevin Cordes, ki pa sta bila v polfinalu le dve stotinki hitrejša od Dugonjića. Tudi ostali finalisti - Brazilec Felipe Lima, Američan Nicolas Fink, srebrni z zadnjega SP v Šanghaju Italijan Fabio Scozzoli in Japonec Kosuke Kitadžima v primerjavi z Dugonjićem branijo že uveljavljen status na tej razdalji.

"Če sem že v finalu, moram poskusiti izkoristiti to priložnost in se boriti z najboljšimi. Tekmeci imajo rezerve, a tudi sam se z njimi lahko borim, treme ne bo, saj nimam česa izgubiti," je še povedal trenutno najboljši slovenski plavalec, ki ga v ponedeljek finale čaka že v prvi disciplini popoldneva, dve minuti po 18. uri.

Neobremenjen je tudi Dugonjićev trener Matija Medvešek: "Damir je tukaj presegel že vse cilje, a če mu uspe popraviti prvo polovico in ohraniti moč za drugo, je lahko v igri za marsikaj. Mislim, da je je v finalu lahko povsem neobremenjen in poskuša pokazati, kar pač zmore v tem trenutku."

Prireditelji so razdelili prve štiri komplete medalj. Po tradiciji najprej na 400 prosto. Dvaindvajsetletni Kitajec Yang Sun je z zmago potrdil tudi olimpijsko zlato iz Londona 2012 in ob tem dosegel letos najboljšim izid na svetu 3:41,59. V tesnem boju za srebro je bil Japonec Kosuke Hagino boljši od Američana Connorja Jaegerja. Manjkala sta branilec naslova Korejec Park Tae Hwan in svetovni rekorder Nemec Paul Biedermann. Evropsko čast so nato v štafeti 4 x 100 prosto rešili Francozi, srebrni so bili Američani in bronasti Rusi.

V ženski konkurenci na 400 prosto je Američanka Katie Ledecky do 300 metrov plavala v času novega svetovnega rekorda, v končnici pa malenkost popustila. Val navdušenja je zajel dvorano Palau San Jordi ob srebru domače zvezdnice Melanie Costa Schmid, bronasta je bila Novozelandka Lauren Boyle (NZL). Na 4 x 100 prosto so se zmage veselile Američanke na čelu z Missy Franklin, za katere poznavalci napovedujejo, da naj bi poznala prva plavalka prvenstva. Srebrne so bila Avstralke in bronaste Nizozemke.